Cena ropy klesla na nové čtyřměsíční minimum pod 57 USD za barel

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SYDNEY 16. listopadu (ČTK) - Cena americké ropy klesla na nové čtyřměsíční minimum pod 57 dolarů za barel. Dealery odrazuje od nákupů ropy další předpokládaný nárůst ropných rezerv spolu s nezvykle teplým počasím ve Spojených státech.

Americká ropa v elektronickém obchodování zlevnila až na 56,82 dolaru za barel, kde její cena nebyla od 21. července. Později se vrátila na 56,96 dolaru a její pokles proti úterý se tak mírnil na dva centy. Severomořská ropa Brent dnes v elektronických obchodech klesla o tři centy na 55,15 dolaru.

Dolů jdou ceny již jedenáctý týden a za tu dobu se snížily o 20 procent, tedy téměř 14 dolarů. Někteří analytici předpovídají, že nastane obrat, až teploty klesnou a pokud by kartel ropných vývozců OPEC snížil těžbu. Ten se k tomu ale nechystá.

Předpokládá se, že se zásoby ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu zvýšily o 1,8 milionu barelů. Podle ankety agentury Reuters byly přitom americké ropné rezervy předminulý týden meziročně vyšší o 13 procent.

Zásoby rafinerských produktů se podle odhadů minulý týden zvýšily o 600 tisíc. Ministerstvo energetiky USA zveřejní údaje o vývoji rezerv za minulý týden ve středu odpoledne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK