Koruna mírně posílila o tři haléře na 29,29 Kč/EUR

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes vůči euru mírně posílila o tři haléře. Kolem 10:45 stála na 29,29 Kč/EUR. K dolaru kurz koruny posílil o pět haléřů a opět se dostal pod hranici 25 korun za dolar. Aktuálně se koruna obchoduje za 24,99 Kč/USD, řekl Tomáš Vlk z Patria Online.

V úterý koruna proti euru oslabila. Hlavním faktorem byl především překvapivě vysoký deficit běžného účtu. Dnes by se ale měl kurz opět vrátit na silnější hodnoty, uvedl Vlk. Na trhu se nečekají žádné důležité domácí ekonomické informace, zpevnění by koruně měl přinést pozitivní vývoj v regionu.

Nejvýraznější zisky si z měn okolních zemí připisuje slovenská koruna, kterou po úterních číslech o hospodářském růstu dnes podpořila vyšší inflace za říjen, řekl Vlk.

Během týdne až dvou by koruna podle ekonomky společnosti Next Finance mohla zpevnit a pohybovat se v pásmu 28,80 až 29,00 Kč/EUR. Hlavním důvodem budou příznivé domácí makroekonomické ukazatele spolu s vývojem okolních měn, které budou korunou kopírovány, uvedla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK