Vláda schválila 1,5 miliardy na přípravu zóny pro Hyundai

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. listopadu (ČTK) - Vláda schválila 1,5 miliardy korun na přípravu průmyslové zóny v Nošovicích, ve které by mohla vyrůst obří továrna jihokorejské automobilky Hyundai. Po jednání vlády to novinářům řekl vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podle Jahna má být příprava této průmyslové zóny financována z výnosu privatizace státního podílu v Českém Telecomu.

Sedmá největší automobilka na světě Hyundai nedávno oznámila záměr vybudovat továrnu v Evropě za 30 miliard korun, podle některých zdrojů dokonce za 45 miliard korun. Mezi favority na výstavbu továrny je i ČR, kde podle ministerstva průmyslu a obchodu pro tuto obří investici připadají v úvahu průmyslové zóny v Ostravě-Mošnově, Nošovicích a v Holešově. Definitivní rozhodnutí má automobilka oznámit do konce listopadu. Továrna by zaměstnala přímo 3000 lidí a její roční produkce se má pohybovat kolem 300.000 automobilů.

"Vzhledem k tomu, že rozhodnutí uvedeného strategického investora (Hyundai) je očekáváno do konce tohoto roku, je nutné vyslat jasný signál, že Česká republika bude mít investičně připraveny odpovídající lokality pro umístění investice," zdůvodnilo MPO svůj návrh na posílení prostředků určených na průmyslové zóny o 1,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK