Vláda schválila převod pohledávky za Setuzou z ČKA na PGRLF

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. listopadu (ČTK) - Vláda schválila převod pohledávky za potravinářskou firmou Setuza z České konsolidační agentury na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Novinářům to po jednání kabinetu řekl ministr zemědělství Jan Mládek. Tento krok byl původně základem řešení, podle nějž měl stát v Setuze získat většinový podíl. Protože se ale neuskutečnil včas, ovládla Setuzu společnost Český olej.

Původní účetní cena pohledávky za Setuzou činila 1,7 miliardy korun, postupně se ale rozrostla o sankční úroky na současných asi 4,1 miliardy korun. Podle ministra nadále existuje více možností řešení, o nichž se bude ještě jednat.

Problém pohledávky spočívá v tom, že ji Setuza dříve neuznávala. Započetla si proti ní takzvanou Nemethovu pohledávku vůči státu a tvrdila, že dluh je tím vyrovnán.

Český olej Setuzu ovládl poté, co byl ve středu PGRLF nucen převést na něj podle dříve uzavřených smluv 38,3 procenta akcií potravinářské firmy. Český olej v ní nyní drží více než 90procentní podíl.

Dluh Setuzy je největší z balíku pohledávek za zemědělskými a potravinářskými firmami, jejichž převodem z ČKA na PGRFL se dnes vláda zabývala. Celkem šlo o 218 pohledávek za 153 dlužníky v hodnotě asi 5,3 miliardy Kč. Zatím kabinet odsouhlasil jen převod pohledávky za Setuzou, ostatní se budou podle Mládka řešit později.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK