Vláda přidala dvě mld. Kč na přímé platby rolníkům v příštím roce

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. listopadu (ČTK) - Vláda přidala dvě miliardy korun na přímé platby zemědělcům v příštím roce. Kabinet schválil převod těchto peněz do kapitoly ministerstva zemědělství, uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu nový ministr zemědělství Jan Mládek.

Posílení zdrojů na zemědělské dotace vyplývá z dohody zástupců Agrární komory s premiérem Jiřím Paroubkem a exministrem zemědělství Petrem Zgarbou z půli října. Podle ní by klíčové podpory farmářům, přímé platby, měly příští rok představovat zhruba 63 procent úrovně ve starých členských zemích EU. Po nynějších dvou miliardách korun má být rozpočet MZe posílen ještě asi o 800 milionů korun, o nichž by se mělo jednat počátkem příštího roku.

V návrhu rozpočtu na příští rok měla kapitola MZe 39,7 miliardy korun, což by umožnilo doplatit přímé platby mírně nad 50 procent. Zemědělci požadovali plné dorovnání na 65 procent, dohoda o 63 procentech je nakonec uspokojila a odvrátila tehdy hrozící protesty.

"Přímé platby tvoří největší část dotací. Jejich výše rozhoduje z velké části o naší konkurenceschopnosti," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Přímé platby z unie příští rok stoupnou na 35 procent úrovně ve starých členských zemích proti letošním 30 procentům, stát je může doplatit až na 65 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK