ČEZ podal upřesňující nabídku na polskou elektrárnu Kozienice

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. listopadu (ČTK) - Energetická společnost ČEZ podala upřesňující nabídku na polskou černouhelnou elektrárnu Kozienice. Sdělila to mluvčí ČEZ Eva Nováková. Cenu ani další podrobnosti nabídky však nesdělila. Celkově může nabídku podat šest zájemců, kteří postoupili do užšího výběru. Polsko v privatizaci jedné z největších uhelných elektráren v Evropě nabídlo nejméně desetiprocentní akciový podíl.

"Přímé sousedství Polska vede k tomu, že obě energetiky se velmi dobře znají, a to je pro budoucí možné partnerství velmi důležité," uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Mezi konkurenty ČEZ může být polská společnost ENEA, německá firma PCC, dva španělské podniky Endesa a Iberdrola či švédský Vatenfall. Zájem měly také firmy RWE, Electrabel a Enel, ty však Polsko dříve do užšího výběru nepustilo.

ČEZ měl v Polsku zájem také o privatizovaný podíl v elektrárně Dolna Odra, na kterou podal nabídku ve druhé polovině srpna. Exkluzivitu k jednání s polskou vládou však získala španělská elektrárenská společnost Endesa Europa.

ČEZ nyní vlastní podniky v Rumunsku a Bulharsku. Loni koupil trojici bulharských distribučních firem za zhruba devět miliard. Jednu firmu koupil také v Rumunsku. Zájem má o prodávané distribuční firmy doly a elektrárny dále také například v Makedonii či Černé Hoře.

Zahraničními akvizicemi skupina ČEZ dosud zdvojnásobila počet koncových zákazníků na 6,6 milionu. Podle tohoto ukazatele se tak vyšvihla na osmou příčku mezi evropskými energetikami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK