EP schválil v prvním čtení chemický zákon REACH

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠTRASBURK 17. listopadu (zpravodaj ČTK) - Evropský parlament schválil v prvním čtení kontroverzní návrh chemického zákona REACH, podle něhož se bude v budoucnosti v EU registrovat a povolovat většina chemických látek. Pro znění zákona v podobě upravené stovkami změn a dodatků hlasovalo 407 poslanců EP, 155 bylo proti a 41 se zdrželo.

Smyslem nařízení, které bude platit přímo ve všech členských zemích, je do 11 let otestovat a zaregistrovat desetitisíce chemikálií vyráběných a dovážených v množství nad jednu tunu ročně.

Největší spor se odehrál kolem ustanovení, zda ulehčit a zlevnit testování látek vyráběných a dovážených v množství do sta tun ročně. Pro takový krok vstříc zájmům průmyslu se vyslovila většina poslanců nalevo i napravo od středu. Zelení byli rozhodně proti.

Zákon odmítlo také devět českých poslanců za ODS. Jejich šéf Jan Zahradil ho označil za "jednu z největších zrůdností, kterou EP kdy schválil a která poškodí celý chemický průmysl v EU i v ČR". Naopak Richard Falbr (ČSSD) ho považuje za dobrý kompromis, který prospěje spotřebitelům a zdraví lidí, aniž neúnosně poškodí podniky a zaměstnanost. Komunista Miloslav Ransdorf si myslí, že bylo dosaženo "složitého kompromisu, se kterým se dá žít, byť obtížně".

EP absolvoval hlasování o více než tisíci návrhů změn a dodatků za necelé tři hodiny. Povedlo se to i proto, že mnohé návrhy se vzájemně vylučovaly; jakmile byl jeden schválen, několik dalších automaticky vypadlo.

Nařízením se budou nyní zabývat vlády členských států. Předsedající Británie slíbila, že do konce roku svolá zvláštní ministerské zasedání, na kterém se bude snažit dosáhnout politické dohody. Paragrafové znění by pak mohlo být připraveno do poloviny příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK