Koruna po zahájení obchodů oslabila až na 29,36 Kč/EUR

18.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. listopadu (ČTK) - Koruna ráno oslabila až na 29,36 Kč/EUR. Proti zahajovacímu kurzu tak ztratila pět haléřů, řekl ČTK Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Českou měnu strhává k nižším hodnotám především propad maďarského forintu, který ovlivňuje obchodování v celém regionu. K dolaru koruna proti ránu oslabila o šest haléřů

Maďarská měna v posledních týdnech trpí především špatným stavem veřejných rozpočtů. Před stále vyššími schodky, které významně odsouvají datum přijetí eura a zvyšují pravděpodobnost útoků na maďarský forint, varovala místní vládu již několikrát centrální banka a evropská komise. Analytici dokonce odhadují, že by Maďarsko mělo přijmout evropskou společnou měnu až v roce 2012.

Rušno ale panuje i na eurodolarovém trhu, kde dolar ve čtvrtek pod tlakem mírně horších statistik z americké ekonomiky oslabil a vrátil se nad hranici 1,1700 USD/EUR. Trend se obchodování se dnes ale zřejmě obrátil. Americká měna se totiž obchoduje na 1,1676 USD/EUR.

Dnes zveřejněné zářijové maloobchodní tržby v ČR neměly na obchodování vliv. Tržby maloobchodníků v září meziročně vzrostly o 4,9 procenta, což bylo o 1,5 procentního bodu více než průměr za posledních 12 měsíců. Po očištění o sezónní a kalendářní vlivy vzrostly tržby meziročně reálně o 3,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK