U.S.Steel zvýší od ledna ceny evropské produkce o 20 eur za tunu

18.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KOŠICE 18. listopadu (zpravodaj ČTK) - Společnost U.S.Steel Košice dnes oznámila zvýšení cen produkce plochých válcovaných výrobků o 20 eur za tunu. Zvýšení cen podle mluvčího společnosti Jána Bači vstoupí v platnost od 1. ledna příštího roku a zahrnuje produkci košických hutí i hutí U.S. Steel Serbia.

Naposledy americké hutě zvýšily ceny produkce svých evropských akvizicí o 40 eur za tunu oceli v polovině letošního srpna. Vedení společnosti se sice ke zvýšení cen nevyjádřilo, nicméně podle analytiků tento krok souvisí jak se zvýšenou poptávkou po oceli na světových trzích, tak i se zvyšováním cen vstupních surovin.

Podle dřívějších analýz Mezinárodního institutu pro železo a ocel (IISI) globální poptávka po oceli letos a v příštím roce vzroste o čtyři až pět procent.

Institut upřesnil, že celosvětová poptávka po hotových ocelových produktech se v roce 2006 zvýší na 1,04 až 1,053 miliardy tun z 972 milionů tun v roce 2004. V letošním roce má činit 998 milionů tun. Nejsilnější růst čeká Čínu, kde by poptávka letos měla stoupnout o deset procent a příští rok o dalších sedm až deset procent.

IISI předpovídá, že Čína v příštím roce spotřebuje 320 až 330 milionů tun oceli. V letošním roce se spotřeba zvýší na 300 milionů tun z 272 milionů v roce 2004. Průměrný roční růst by tak měl činit deset procent. Čína se na globální poptávce podílí jednou třetinou.

Ve zbývající části světa spotřeba v roce 2006 stoupne na 720 až 725 milionů tun z letošních 698 milionů tun. Loni spotřeba činila 699 milionů tun.

Výhled růstu poptávky však ohrožuje současný prudký růst cen ropy. Zvyšují se i ceny surovin, včetně železné rudy. Tři největší dodavatelé železné rudy, brazilská CVRD, Tio Tinto a BHP Billiton, v letošním fiskálním roce zvýšili cenu o 71,5 procenta, což je pro ocelárny velkou hrozbou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK