LN: Do českého strojírenství vstoupil ruský Gazprom

19.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. listopadu (ČTK) - Do českého strojírenství vstoupil ruský státní energetický gigant Gazprom. Ten totiž získal kontrolu nad ruským strojírenským holdingem OMZ, který loni koupil za 37 milionů eur dceřiné firmy plzeňské Škodovky. Podle Lidových novin jde o firmy Škoda JS, Škoda Kovárny a Škoda Hutě.

Dceřiné firmy Škodovky, které takto Gazprom ovládl, se zabývají inženýringem a dodávkami pro jadernou energetiku a petrochemii. Změna vlastníka OMZ však zřejmě nepovede ke změnám ve vedení českých podniků nebo radikální změně plánů na jejich rozvoj, napsala MfD.

Naopak by se mohla příznivě projevit v objemu zakázek. Očekává se totiž růst zájmu o rozvoj jaderné energetiky v Rusku. To by přispělo ke zvýšení zakázek na výrobu zařízení pro atomové elektrárny.

Gazprom na začátku listopadu koupil 42procentní podíl v OMZ od současného gruzínského ministra ekonomiky Kachy Bendukidzeho a jeho partnerů. Dalších 15 procent OMZ už vlastní penzijní fond Gazfond, což ruské plynárenské skupině zajišťuje kontrolu na firmou OMZ a tím i nad ruským energetickým strojírenstvím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK