Aktualne.cz: Spekulacím s pozemky šlo zabránit, fond udělal opak

21.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. listopadu (ČTK) - Prezidium Pozemkového fondu v čele s bývalým ministrem Petrem Zgarbou mohlo podle internetového serveru aktualne.cz zabránit převodu nejlukrativnějších pozemků spekulantům. Udělalo ale pravý opak, píše.

Tzv. zvláštní režim, během něhož fond v létě přihrál podnikatelům pozemky v téměř dvoumiliardové hodnotě, měl být zrušen už 30. června. Na tento den bylo svoláno zasedání prezidia fondu. Sekretariát Petra Zgarby, který z pozice ministra zemědělství Pozemkový fond vedl, však termín klíčového zasedání prezidia fondu na poslední chvíli o den posunul. Tento krok se ukázal jako rozhodující. Teprve 1. července totiž Pozemkový fond podepsal smlouvy na vydání těch nejvýnosnějších parcel v Praze Uhříněvsi, Jindřichohradecku a na sjezdovkách v Krkonoších. Týž den také fond zanesl do katastru nemovitostí návrh na převod pozemků na nové majitele. Teprve pak byl zvláštní režim fondu zrušen a vydávání pozemků spekulantům zastaveno, píše server.

Posunutí rozhodující schůzky aktuálne.cz potvrdil tajemník prezidia fondu Bedřich Novák. "Původní zasedání prezidia bylo naplánováno na 30. června. Volali mi ale ze sekretariátu ministra, že je třeba ten termín změnit. Důvody mi nesdělili," uvedl Novák.

Zgarba prodloužení zvláštního režimu fondu rovněž nevysvětlil. Podle Zgarbovy bývalé sekretářky Edity Drápalové bylo zasedání prezidia třeba odsunout kvůli ministrově mimopražské cestě. "Měl v plánu výjezd na Vysočinu, proto byla potřeba to posunout," řekla aktualne.cz Drápalová.

Nové zjištění o posunutém termínu schůzky prezidia tak podle serveru posiluje podezření, že letní vydávání pozemků spekulantům byl předem připravený plán s aktivní rolí státních úředníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK