Španělský majitel analyzuje přejmenování Telecomu

21.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. listopadu (ČTK) - Český Telecom podle Hospodářských novin zřejmě čeká změna názvu, ve kterém by měla figurovat španělská Telefónica, která je od letošního roku s téměř 70 procenty akcií majoritním vlastníkem skupiny Český Telecom. Podle deníku španělský majitel nyní analyzuje, kolik ho bude přejmenování stát, konečné rozhodnutí o změně názvu má padnout v prvních měsících příštího roku.

Podle mluvčího firmy Vlastimila Sršně v současnosti probíhají analýzy dopadů změny názvu firmy. "Přejmenování na Telefóniku je však jen jedna z možností," řekl HN.

Španělé ve vedení Telecomu přitom chtějí podle informací HN změnu co nejrychleji; naopak jejich kolegové ve Španělsku se to snaží spíše brzdit.

Marketinkoví odborníci považují přejmenování za hotovou věc. Spekulují jen o ceně, kterou bude muset španělský majitel zaplatit. Nejde totiž jen o změnu firemních symbolů, hlavičkových papírů či přelakování aut. Podnik bude muset přijít současně i s novými službami pro zákazníky, jinak by se změna názvu z velké části minula účinkem. Telecom už připravuje několik interaktivních multimediálních služeb v režii nového vlastníka, připomínají HN.

Co se stane s mobilním operátorem Eurotel, který patří do celé skupiny, není podle HN zatím jisté. Značka má na trhu lepší zvuk než Telecom a tlak na změnu jména není zdaleka tak velký. Existuje více variant: ponechání původního jména, přejmenování na MoviStar, což je nadnárodní značka Telefóniky pro mobilní sítě, nebo změna názvu na O2. Právě operátora O2 koupila mateřská firma Telecomu před měsícem. Zvažuje proto, že by všechny evropské mobilní sítě fungovaly pod tímto označením, píšou Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK