Japonské akcie zahájily týden dalším růstem

21.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 21. listopadu (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu pokračují v růstu, který trvá už několik dnů, a v jehož rámci hlavní index vystupuje na stále nová maxima za více než čtyři roky. Značný zájem je znát o technologické tituly, z pevnějšího dolaru ale těží i Toyota, anebo výrobce digitálních fotoaparátů Canon.

Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 57,31 bodu a den uzavřel vyšší o 0,39 procenta na 14.680,43 bodu. Index se tak ocitl na nejvyšší úrovni od prosince 2000. Širší index Topix však o 0,27 procenta oslabil a uzavřel na 1527,56 bodu.

Japonský trh těží také z příznivého vývoje v USA, kde index technologického trhu Nasdaq Composite v pátek vystoupil na nejvyšší úroveň za více než čtyři roky. Z toho důvodu se dnes v Japonsku zvyšovaly kurzy akcií technologických firem jako je NEC nebo Sharp. Naopak o banky zájem nebyl.

Výrobce elektroniky Pioneer si připsal přes tři procenta v reakci na zprávu, že ředitel podniku odstoupí a převezme tak zodpovědnost za ztrátové hospodaření. List Nihon keizai šimbun v neděli napsal, že firma chce snížit počet zaměstnanců v Japonsku asi o deset procent a omezit výrobu DVD rekordérů.

Na devizovém trhu pokračuje v růstu dolar, avšak pouze vůči japonskému jenu. Dostal se k němu na dvouleté maximum, zatímco k euru se části zisků vzdal. Působí na něm páteční slova prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta, který řekl, že by ECB mohla už brzy zvážit posun v sazbách. Trh očekává, že úrokové sazby v eurozóně vzrostou už v prosinci.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1777 USD a mírně tak oslabil z předchozích 1,1725 USD, kde byl v pátek večer. Na paritě s japonským jenem vystoupil na 119,34 ze 118,98 JPY, a podobně euro k jenu zpevnilo na 140,58 z předchozího kurzu 139,51 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK