ČTÚ chce ještě letos vybrat nového vydavatele telefonních seznamů

21.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. listopadu (ČTK) - Český telekomunikační úřad chce do 21. prosince vybrat firmu, která bude zajišťovat pravidelné vydávání telefonních seznamů, a firmu, jež bude provozovat infolinky o telefonních číslech. Dosud tyto služby zajišťoval Český Telecom, ale podle nového telekomunikačního zákona má o provozovatelích služeb rozhodnout tendr. Úřad to oznámil v novém telekomunikačním věstníku.

"V současné době studujeme podmínky. Na základě jejich analýzy zvážíme účast ve výběrovém řízení," řekl mluvčí Telecomu Vlastimil Sršeň.

Úřad chce buď vybrat jednoho poskytovatele pro obě služby, nebo dvě různé firmy pro každou zvlášť. Od výběru si slibuje snížení nákladů na poskytování služeb. Zájemci musejí do 25. listopadu uhradit 30.000 Kč jako účastnický poplatek a do 5. prosince předložit nabídky.

Nový vydavatel telefonních seznamů by měl zajistit jejich vydávání v tištěné podobě pro každý region minimálně jednou ročně a zároveň k nim zajistit dálkový přístup, například na internetu. Distribuci by měl zahájit do půl roku od rozhodnutí ČTÚ.

Telefonní seznamy zatím obsahují převážně čísla pevných linek. Mobilní telefonní čísla by měli operátoři předávat vydavateli nyní. Z 11 milionu aktivních mobilních čísel se jich v seznamech zřejmě objeví jen několik desítek tisíc. Jejich majitelé totiž musejí se zveřejněním výslovně souhlasit.

Vydávání seznamů dosud zajišťoval Telecom spolu s firmou Mediatel, která měla na starosti zejména jejich distribuci v tištěné podobě. Dnes Mediatel oznámil, že podepsal s Telecomem smlouvu o vydávání seznamů i pro příští rok. Firma ročně vydává 20 svazků Zlatých stránek o celkovém nákladu 3,8 milionu výtisků. "Výběrové řízení bylo vypsáno 11. listopadu, v současné době se seznamujeme s jeho podmínkami," doplnila mluvčí Mediatelu Lucie Ciznerová.

Telecom službu dosud provozoval ze zákona v rámci tzv. univerzální služby, která měla zajistit dostupnost základních telekomunikačních služeb na celém území ČR. Mediatel Zlaté stránky vydává od roku 1992.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK