PF zažaluje neplatnost kritizovaných převodů půdy

21.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. listopadu (ČTK) - Pozemkový fond zažaluje neplatnost smluv o převodech pozemků, které uzavřel letos v létě během tzv. zvláštního režimu, kdy získali půdu od PF překupníci. "Prezidium fondu uložilo předsedovi výkonného výboru fondu provést všechny nezbytné kroky k podání žalob," uvedlo ministerstvo zemědělství. Fond zažaluje smlouvy dle zákona o půdě z doby od 7. června do 1. července, které nebyly zapsány do katastru nemovitostí.

Fond, který spravuje státní zemědělské nemovitosti, čelí kritice za to, že umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy i na dalších místech v tuzemsku. Podle odhadů na nich mohou vydělat řádově miliardy korun. Především kvůli této aféře odstoupil ministr zemědělství Petr Zgarba.

Prezidium, v jehož čele stojí ministr zemědělství, se dnes zabývalo také doplněním výkonného výboru PF tak, aby byl tento orgán usnášeníschopný. Z okruhu kandidátů byli vybráni tři uchazeči, o jejichž případném zvolení rozhodne prezidium na svém jednání příští týden. Výbor, který řídí činnost fondu, není po odvolání poloviny z deseti členů kvůli aféře s převody půdy spekulantům usnášeníschopný a nemůže tedy přijímat rozhodnutí.

Jako první byl z výkonného výboru PF kvůli aféře s pozemky odvolán v červenci Roman Skopal. Před dvěma týdny přišli o svůj post v orgánu místopředsedové František Brožík a Karel Machovec a také členové Ivan Višňák a Radek Jonáš. Vláda také schválila návrh na odvolání všech členů prezidia fondu. S tímto krokem musí ještě souhlasit Poslanecká sněmovna.

Pozemkový fond zřídil stát, vypořádával restituční nároky oprávněných osob na náhradní pozemky a prodával státní zemědělskou půdu. Prezidium letos v červnu vzhledem k blížícímu se termínu restituční tečky rozhodlo, že s ohledem na nedostatek pozemků ve velkých městech má být všem, kteří se soudně domáhají určitého pozemku, žalovaný pozemek převeden. Zájemci si tak mohli ukázat žalobou na půdu, kterou chtějí. Zvláštní režim kvůli obavám ze spekulací v červenci fond zrušil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK