Japonské akcie jsou na pětiletém maximu

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 22. listopadu (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se v úterý vyšplhaly na nejvyšší úroveň za posledních pět let. Nejvyšší zájem byl znát o akcie exportérů, kterým pomáhá růst kurzu dolaru vůči jenu. Dolar se vymanil z přechodného poklesu kvůli komentáři šéfa ECB k úrokovým sazbám a vrátil se k růstu.

Index Nikkei 225 si připsal 27,89 bodu a den uzavřel růstem o 0,19 procenta na 14.708,32 bodu. Širší index Topix nicméně o 0,07 procenta klesl a uzavřel na 1526,54 bodu.

Silnější dolar pomáhá velkým vývozcům, jako je Toyota, i když na tu měl dnes nepříznivý vliv požár v jednom z montážních závodů na výrobu asi 100.000 vozů denně. Zvyšovaly se i kurzy některých maloobchodních podniků, které těžily z příznivějšího hodnocení od makléřských firem.

Nadále klesají akcie bank, které dlouho patřily k oblíbeným a dnes jsou považovány za skupinu, která je zralá ke korekci. Z toho důvodu oslabil i širší index burzy. Klesl i kurz akcií pojišťovny Millea, jejíž management snížil odhad růstu budoucích zisků.

Vysokou ztrátu zaznamenala Toshiba, která tak zareagovala na pondělní dohodu amerických firem Intel a Micron Technology. Firmy založí nový společný podnik, který bude vyrábět paměťové čipy pro různé druhy spotřební elektroniky. Investoři ze strachu ze silné konkurence poslali akcie dolů o osm procent a Toshiba byla z báze indexu Nikkei titulem s největší ztrátou.

Na devizovém trhu se vrátil k růstu dolar, který po komentáři prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta přechodně zakolísal. Trichet v pátek řekl, že banka bude reagovat na inflační tlaky, což si trh přeložil jako upozornění, že půjde základní úrok v eurozóně velmi brzy nahoru. V pondělí Trichet svá slova zopakoval, nicméně naznačil, že nelze čekat sérii zvyšování sazeb jako v USA.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1722 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,1777 USD, kde byl v pondělí. Vůči japonskému jenu nepatrně klesl na 119,13 ze 119,34 JPY a euro k jenu oslabilo na 139,70 z předchozího kurzu 140,58 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK