Patria: Čisté jmění českých domácností přesáhlo čtyři biliony Kč

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. listopadu (ČTK) - Čisté jmění českých domácností přesahovalo v polovině letošního roku čtyři biliony korun. Na osobu připadalo bohatství v hodnotě téměř 400.000 korun. V komentáři na internetové stránce společnosti Patria to napsal analytik David Marek. Údaje zahrnují finanční i nefinanční aktiva a započítávají i dluhy domácností.

Do poloviny roku české domácnosti nashromáždily finanční aktiva za 2,1 bilionu korun. Na každého člověka tak připadlo 206.585 korun, uvedl Marek. Dalších dva a půl bilionu korun Češi mají v domech, autech a dalších nefinančních aktivech. "Sečteme- li finanční i nefinanční aktiva domácností, zjistíme, že na osobu připadá majetek v hodnotě 471.580 Kč," řekl analytik.

Češi si však stále více půjčují a aktuálně se jejich dluh blíží hodnotě 820 miliard korun, tedy asi 80.000 na osobu. Pokud se tato částka odečte, ukáže se, že čisté jmění v polovině roku dosahovalo přibližně čtyř bilionů korun. "Za šest měsíců letošního roku se čisté jmění zvýšilo o tři procenta, v roce 2004 o 5,7 procenta," řekl Marek. Za deset let se téměř zdvojnásobilo.

Před dvěma týdny italská finanční skupina UniCredit vypočítala, že finanční bohatství domácností v ČR letos vzroste asi o deset procent. Na každého Čecha přitom podle ní připadá asi 5746 eur (přibližně 172.000 korun), čímž české domácnosti zůstávají v čele mezi vybranými státy střední a východní Evropy (Bulharsko, Chorvatsko, Česko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Turecko).

Marek však upozornil, že tyto údaje vyplývají jen z analýzy finančních aktiv domácností, tedy zůstatků na běžných účtech, stavů termínovaných účtů, stavebních spoření a podobně. K výpočtu proto použil oficiální údaje Českého statistického úřady. K dispozici jsou do roku 2003 roční národní účty. K nim pak analytik připočetl čtvrtletní národní účty domácností, a získal tak data až do poloviny letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK