Růst německé ekonomiky byl potvrzen na 0,6 procenta

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 22. listopadu (ČTK) - Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,6 procenta a zrychlila tak tempo růstu z předchozích 0,2 procenta. Za zlepšením stojí převážně rychlejší růst investic, který je nejvýraznější za šest a půl roku. Ukázala to revize údajů, která potvrdila první odhady. V meziročním srovnání se ale tempo růstu největší evropské ekonomiky zpomalilo na 1,3 z předchozích 1,6 procenta.

Růst německé ekonomiky je mimo jiné klíčový pro pokračování růstu české ekonomiky. České firmy, které svou produkci vyvážejí, totiž směřují převážně do Německa. To se loni na celkovém vývozu českého zboží podílelo z téměř 37 procent.

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vykazovala růst nepřetržitě tři čtvrtě roku. Pomáhal jí také růst vývozu, který dosáhl 4,7 procenta. Ve druhém čtvrtletí se vývoz zvýšil o 1,2 procenta. Naproti tomu dovoz se zvýšil o 4,4 procenta proti růstu o 2,3 procenta o čtvrtletí dříve, ukázala dnes data ze Spolkového statistického úřadu.

Hrubé kapitálové investice se proti druhému čtvrtletí zvýšily o 2,2 procenta, což je největší skok od prvního čtvrtletí 1999. Znepokojující je ale pokles domácí poptávky o 0,2 procenta. "To je v německé historii bezprecedentní," řekl ekonom finančního ústavu HVB Group Alexander Koch.

Němci mají nadále strach z vysoké nezaměstnanosti, která mimo jiné způsobuje, že lidé nemají vysoké nároky na zvyšování platu. Za poklesem soukromé spotřeby ale stojí také vysoké ceny energií, především pohonných hmot. Výdaje spotřebitelů se přitom na růstu ekonomiky podílejí asi z 60 procent.

Podle sezonně přepočtených údajů byla míra nezaměstnanosti v Německu v říjnu na 11,6 procenta. V nominálním vyjádření se přitom podle statistického úřadu mzdy už pátým čtvrtletím v řadě snížily.

Ekonomka investiční společnosti Sal. Oppenheim Ulrike Kastensová ale tvrdí, že investice se budou v příštích měsících dál zvyšovat. Mimo jiné upozorňuje na růst zisků, kterých podniky dosahují.

Nová vláda pod vedením kancléřky Angely Merkelové bude firmám umožňovat, aby si v prvním roce odepsaly až 30 procent nových kapitálových investic. V současné době mohou odepsat maximálně 20 procent. Zrychlené odpisy ale budou časově omezeny, a to pouze do konce roku 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK