ÚOHS dostal k tendru na mýtné dva podněty a požádá o dokumentaci

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 22. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) obdržel dva podněty k výsledkům tendru na vybudování a provoz mýtného. Jeden podalo sdružení Mytia, složené z firem Ascom Fela, Damovo a ABD Group, a druhý soukromá osoba. Podněty úřad prošetří a ještě požádá zadavatele, tedy ministerstvo dopravy, o dokumentaci k výběrovému řízení. Řekl to předseda úřadu Martin Pecina.

Podle Peciny zatím nelze jednoznačně říci, jak dlouho bude vše trvat, protože jde o miliardový tendr s velkou dokumentací. "Nelze očekávat, že budeme hotovi do měsíce," řekl šéf ÚOHS. Bez příslušné dokumentace se však dále vyjadřovat nechtěl.

O stanovisko antimonopolního úřadu k tendru na mýtné požádal premiér Jiří Paroubek. Bez kladného vyjádření úřadu nelze podle předsedy vlády k budování systému mýtného přistoupit. Tendr vyhrála rakouská firma Kapsch, která nabídla v soutěži třetí nejnižší cenu a mikrovlnný systém chce vybudovat a deset let provozovat za 22 miliard korun. Šéf kabinetu požádal ministra dopravy Milana Šimonovského i o vlastní hodnocení argumentů kritiků organizace a hodnocení tendru včetně interní analýzy.

Nejvyšší cenu, 33,7 miliardy, navrhlo konsorcium A-Way a AŽD. Sdružení Autostrade nabídlo vybudování a provoz mýtného za 17,5 miliardy Kč a nejlevnější byla s 15 miliardami Kč Mytia. Tendr má kritiky nejen v řadách neúspěšných firem. Autoklub se například domnívá, že soutěž nahrávala mikrovlnným technologiím. Kritikou nešetřily ani opoziční politické strany. Cena měla hrát při výběru vítěze 60procentní roli. Podle informací ČTK vyřadila komise některé nižší nabídky pro formální nedostatky.

Mýtné se má v ČR od nákladních vozů nad 12 tun začít vybírat od roku 2007 na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací. Stát čeká, že v prvním roce vybere na mýtném asi osm miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK