ČR získá v období 2008-2012 asi méně povolenek na emise

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. listopadu (ČTK) - Česká republika pravděpodobně získá na každý z roků 2008 až 2012 méně povolenek, než kolik obsahuje současný Národní alokační plán na vypouštění skleníkových plynů do roku 2007. Podle ředitele oddělení změny klimatu ministerstva životního prostředí Tomáše Chmelíka je reálný objem emisí nižší, než na kolik byly přiděleny povolenky, a ani v příštích letech nebude znečištění zřejmě stoupat. Bylo by tak obtížné obhájit větší potřeby českého průmyslu před Evropskou unií. Chmelík to uvedl na konferenci o obchodování s emisemi skleníkových plynů.

ČR by měla stejně jako další státy EU nový plán dopracovat do poloviny příštího roku, následně jej musí schválit Evropská komise. "Myslím si, že velmi pravděpodobně výsledkem negociací a alokačního plánu bude hodnota, která se bude mnohem více blížit tomu, kolik Česká republika ve skutečnosti vypouští, než jak je tomu teď," uvedl Chmelík.

Česká republika rozdělí mezi znečišťovatele letos a v příštích dvou letech povolenky na vypouštění 97,6 milionu tun kysličníku uhličitého včetně rezerv. Reálně však české podniky vypouštěly v minulých letech ročně zhruba 90 až 91 milionů tun. Zbylé povolenky tak budou moci prodat. Cena povolenky na tunu emisí je v současné době zhruba 22 eur za kus.

Podle ředitele odboru ekologické energetické politiky Ladislava Pazdery z ministerstva průmyslu a obchodu budou české úřady při přípravě nového plánu vycházet opět z údajů o emisích podniků v minulých letech a z odhadu růstu trhu a potřeb firem. Aktuální údaje o emisích za rok 2005 by měly být k dispozici na jaře příštího roku. Ani podle Pazdery české emise v posledních letech nerostou. Považuje proto za obtížné obhájit před komisí vyšší nároky.

Povolenky na emise plynů získalo v České republice více než 400 podniků. Rejstřík povolenek spravuje Operátor trhu s elektřinou, který podle ředitele Miroslava Řehoře dosud připsal na účet podniků zhruba dvě třetiny povolenek. Některé firmy však dosud na výzvu o registraci nereagovaly.

Celý sytém obchodování s povolenkami má motivovat firmy k vypouštění menšího objemu škodlivin. Pokud vypustí méně škodlivin, než na kolik mají povolenky, budou moci přebytky prodat. V opačném případě budou nárůst emisí financovat nákupem nových povolenek. Některé podniky tak zvažují, jestli je pro ně výhodnější vyrábět či prodávat povolenky. Firma ČEZ získala ze všech českých podniků nejvíce povolenek na své hnědouhelné elektrárny, zhruba třetinu objemu České republiky. Letos podnik plánuje podle Jana Kanty z firmy vyrobit z uhlí zhruba stejně elektřiny jako loni, tedy 33,7 terawatthodiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK