Společnosti ČMD, K.O.P a OKD, Podnikatelská se sloučily do OKD

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 1. prosince (ČTK) - Akciové společnosti ČMD, K.O.P. a OKD Podnikatelská ze skupiny RPG se sloučily do společnosti OKD. Fúze byla dokončena ve středu, kdy zápis sloučení společností do obchodního rejstříku nabyl právní moci. Řekl to mediální zástupce RPG Vladimír Bystrov.

"Sloučení společností do OKD je logickým krokem reorganizace skupiny, která započala v létě. Úspěšná fúze výrazně usnadní nové uspořádání klíčových činností v rámci skupiny," komentoval změny místopředseda představenstva OKD Petr Motloch.

Těžební skupina OKD postupně změní celou svou strukturu, z více než 50 firem vytvoří tři divize. Hlavní výrobní divize zahrne veškeré důlní činnosti, dnešní dceřiné společnosti přejdou pod obchodní divizi a divizi financí a správy.

"Nejedná se o tradiční restrukturalizaci. Firmy ze skupiny OKD jsou mimořádně kvalitně řízeny, není proto naším záměrem zasahovat do jejich chodu," vysvětlil před časem Zdeněk Bakala, předseda představenstva společnosti Karbon Invest, majitele důlních společností. Změny by se podle něj měly týkat jen organizace práce, obchodování i komunikace firem.

Karbon Invest, který dosud OKD reálně řídil, postupně upustí od svých podnikatelských aktivit a stane se společností, která bude jen spravovat své majetkové účasti.

Mezi nejvýznamnější firmy skupiny OKD, která loni zaměstnávala 27.991 lidí, patří akciové společnosti OKD, Doprava, OKD, Bastro, OKD, Rekultivace, VOKD nebo Kovona Karviná. Bývalou dceřinou firmu Al Invest Břidličná už společnost OKD prodala.

Většinu akcií OKD drží Karbon Invest, který na konci loňského roku ovládla kyperská investiční skupina RPG Industries. Podíl koupila od Viktora Koláčka a Petra Otavy krátce poté, co stát Karbon Investu prodal akcie OKD. V RPG Industries kontrolují většinu londýnský fond Crossroads a finančník Zdeněk Bakala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK