Koruna zůstala nad 28,90 Kč/EUR, k dolaru oslabila na 24,70 Kč

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. prosince (ČTK) - Česká měna se pohybovala nad hranicí 28,90 Kč za euro a nepokračovala tak v atakování historických maxim z posledních dní. Okolo 17:00 stála na 28,92 Kč/EUR. Vůči dolaru oslabila o téměř dvacet haléřů na 24,70 Kč/USD, důvodem bylo zpevnění americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

"Koruna měla proti euru zpočátku tendenci mírně oslabit a zkorigovat tak zisky, kterých dosáhla během první poloviny týdne. Impulz přišel s ranním oslabení polského zlotého a maďarského forintu, které však trend během dne otočily. Koruna se tak po oslabení k 28,99 Kč/EUR vrátila k 28,90 Kč za euro," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Poptávka po domácí měně ze strany londýnských obchodníků podle něj neochabuje. "Riziko posilování a atakování nových historicky nejsilnějších úrovní zůstává vysoké, i když z pohledu dlouhodobých trendů se zdá poslední vývoj příliš agresivní," dodal Vejmělek.

Rozhodnutí Evropské centrální banky zvýšit úrokové sazby v eurozóně byla sice pro korunu nepříznivá zpráva, ta ale na ni nereagovala. Trh toto rozhodnutí očekával. "Nůžky rozdílu mezi úrokovými sazbami v ČR a v eurozóně by se musely rozevřít více, aby kvůli tomu kurz české měny oslabil," podotkl dealer ING Wholesale Banking Josef Jeřicha

Krok ECB je ale podle analytika PPF Asset Management Radomíra Jáče signálem pro Českou národní banku, že ani ona nemusí tváří v tvář vyšší inflaci váhat dále zvýšit své úroky. ECB dnes zvedla základní sazbu na 2,25 procenta a ukončila tak dvouapůlleté období, kdy byl úrok na historickém minimu dvou procent.

Teoreticky by zvýšení úrokových sazeb v eurozóně mělo podpořit kurz eura k dolaru, krátce po oznámení ECB o zvýšení sazeb se však opak stal pravdou. Důvodem může být nejistota o dalším konání ECB. Pozornost finančních trhů se soustředila na tiskovou konferenci ECB, na níž však šéf banky Jean-Claude Trichet záclonu budoucnosti příliš neodhalil, poznamenal analytik Patria Finance David Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK