Akciím na pražské burze se poměrně dařilo, nejvíce Erste Bank

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. prosince (ČTK) - Akciím na pražské burze se převážně dařilo. Největší růst zaznamenala Erste Bank. Mediální koncern CETV, který ve středu překvapivě zaznamenal raketový růst, dnes naopak ztrácel. Hlavní index PX 50 vzrostl o 0,43 procenta na 1409,2 bodu a užší index PX-D přidal 0,62 procenta na 3551,4 bodu, oznámila burza.

Podle Romana Koděry ze společnosti Patria Direct obchodování na pražské burze ovlivnil optimismus na západoevropských trzích. Později se k němu přidal i dobrý začátek obchodování v USA. Nejvíce se nakonec dařilo Erste Bank, která rostla o více než 2,5 procenta, když se na vídeňské burze objevovali silní kupci.

Opak toho, co zažívala Erste Bank, čekalo na středečního rekordmana CETV. "Její akcie hned po otevření amerického trhu otestovaly úroveň 1330 korun, ale zde přeci jen včerejší kupci zatáhli za záchrannou brzdu a vrátili kurz na 1340 korun," dodal Koděra.

ČEZ uvedl, že možná změní dividendovou politiku. Akcie elektrárenské společnosti vzrostly o 0,25 procenta na 681 korun. Dařilo se také Philip Morris, kde se několika obchody akcie posunula nad 17.100 korun. "Celkově však nedošlo k výrazné změně obchodní aktivity, a tak zítra bude opět záležet na vnějších impulzech a jednotlivých objednávkách," řekl Koděra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK