Americké akcie dopoledne rostly díky ekonomickým indikátorům

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 1. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly díky ekonomickým indikátorům, podle nichž je inflace v USA pod kontrolou. Analytici dodávají, že zvýšení základní úrokové míry v Evropě pravděpodobně přiláká do Spojených států více investic.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku nejsilnějších titulů burzy na Wall Street v poledne newyorského času stoupl o 0,9 procenta na 10.901,7 bodu. Index trhu Nasdaq se v poledne zvýšil o 1,2 procenta na 2259,6 bodu.

"Ekonomické údaje byly všeobecně dobré," řekl jeden z investorů. "Institut potvrdil fakt, že inflace zůstává relativně pod kontrolou a že nedávný nárůst způsobily spíše energie po hurikánech, což je dočasné," dodal.

Výdaje spotřebitelů v říjnu vzrostly o 0,2 procenta, a jejich růst se tak zpomalil ze zářijových 0,5 procenta. Obchodníci doufají, že vyšší důvěra spotřebitelů a pokles cen energie podpoří výdaje spotřebitelů v hlavní předvánoční nákupní sezoně.

Aktivita ve zpracovatelském sektoru Spojených států v listopadu mírně polevila, pokračuje však v růstu. Index Institutu řízení dodávek klesl na 58,1 z říjnových 59,1 bodu. Výsledek je lepší než průměrné odhady ekonomů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK