Nokia: Prodej mobilů ve světě se příští rok zvýší o deset procent

01.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK/HELSINKY 1. prosince (ČTK) - Největší světový výrobce mobilů Nokia předpokládá, že se globální prodej mobilních telefonů v roce 2006 zvýší proti letošnímu roku o více než deset procent. Nokia také představila tři nové modely telefonů třetí generace 3G, z toho jeden pro americký trh.

Světový trh s mobily poroste rychleji, než podnik zatím předpokládal. Mobilní operátoři budou mít ve světě tři miliardy uživatelů již v roce 2008. V předchozím odhadu Nokia uváděla, že se tuto hranici podaří překonat až v roce 2010.

Každý třetí mobil, který se ve světě prodává, vyrobila Nokia. Finský výrobce odhaduje, že marže jeho provozního zisku v následujícím roce či dvou letech dosáhne 17 procent. V divizi síťových zařízení ale Nokia snížila odhad marže ze 14 na 13 procent.

Americké akcie Nokie se na Wall Street zvýšily v jednu chvíli o 3,3 procenta na 17,65 dolaru. V Helsinkách emise posílila za celý den o 1,4 procenta na 14,70 eura.

Generální ředitel podniku Jorma Ollila připomněl, že firma vylepšila nabídku telefonů. Od začátku roku Nokia uvedla na trh 56 nových modelů.

Na amerických trzích Nokii klesl ve třetím čtvrtletí podíl. Nové telefony firma uvádí na trh proto, aby podíl získala zpět. Ceny nových modelů Nokia zatím neuvedla, dva z nich půjdou na trh v prvním čtvrtletí příštího roku a jeden ve druhém, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK