Tesco plánuje zavést v Česku samoobslužné pokladny

02.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. prosince (ČTK) - Obchodní řetězec Tesco chce do dvou let zavést v Česku takzvané samoobslužné pokladny, které by byly doplňkem klasických pokladen. Zákazník si na nich sám zboží namarkuje a u automatu zaplatí buď kartou, nebo v hotovosti. Informují o tom Hospodářské noviny. Žádné další obchodní řetězce v Česku zatím podle deníku podobné plány neodhalily.

"První samoobslužné pokladny v tuzemsku zavedeme za dva roky," řekl HN generální ředitel Tesco Stores ČR Phil J. Clarke. "Bude to samozřejmě alternativa ke stávajícím pokladnám. Do roku 2007 je spustíme minimálně v jedné až dvou prodejnách zkušebně. Později je budeme rozšiřovat," dodal.

V domovské Anglii je řetězec jako doplněk klasických pokladen provozuje ve zhruba dvou stech prodejnách. Jsou určeny zejména pro lidi, kteří mají buď rádi moderní techniku, nebo si chtějí být jisti, že jim pokladní nenapočítá zboží navíc, uvádějí HN.

I když žádné další obchodní řetězce v Česku zatím podobné plány neupřesnily, úplná novinka to pro konkurenci Tesca není. Například skupina Metro, která v tuzemsku provozuje Makro, má v Německu samoobslužné pokladny asi ve čtyřiceti obchodech.

"Nejdříve se zavádějí do maloobchodních prodejen, do prodejen pro podnikatele přijdou později," řekla HN mluvčí českého Makra Markéta Světlíková. Podle ní se zatím nedá říci, kdy se tyto kasy v ČR objeví. "Většinou takové věci přicházejí velmi rychle, konkrétní plán nemáme," uvedla.

Ve světě jsou samoobslužné kasy nejvíce rozšířené v Americe. Pokladny bez pokladních tam nabízí už téměř každý třetí supermarket. V Evropě se tento trend bude v příštích letech také silně rozvíjet, poznamenávají HN.

Podle odhadů odborníků už za pět let nakoupí lidé po celém světě touto formou zboží v hodnotě za 1,3 miliardy dolarů, desetkrát více než nyní, uvádí deník. Výhodou pro obchodníky je snížení nákladů na personál, většinou totiž zhruba na čtyři pokladny dohlíží jeden zaměstnanec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK