Americké akcie ve čtvrtek stouply díky energetickým firmám

02.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 2. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek zaznamenaly nejprudší nárůst za poslední měsíc. Vyšší ceny ropy totiž podpořily energetické tituly a údaje o inflaci zmírnily obavy z růstu úrokových sazeb.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 0,99 procenta na 10.912,57 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,22 procenta na 1264,67 bodu a index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 1,54 procenta na 2267,17 bodu.

Největší světová veřejně obchodovaná ropná společnost Exxon Mobil posílila o 2,3 procenta a konkurent ConocoPhillips o 4,1 procenta. Cena americké ropy ve čtvrtek stoupla o více než dolar kvůli předpovědím chladného počasí na severovýchodě Spojených států, který je klíčovým trhem s energií.

"Energetické tituly si nadále vedou dobře. Také technologické tituly přitáhly vyšší objem finančních prostředků," řekl analytik Ernie Ankrim z investiční společnosti Russell Investment Group

Největší světový výrobce čipů Intel posílil díky očekávání, že zvýší odhad zisku i tržeb. K jeho nárůstu se připojily i další polovodičové firmy.

Na devizovém trhu dolar posiloval navzdory prvnímu nárůstu úrokových sazeb v eurozóně za pět let. Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet totiž řekl, že čtvrteční zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta pravděpodobně neznamená začátek delšího období zpřísňování měnové politiky.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo zhruba o 0,4 procenta na 1,1732 USD. Vůči japonskému jenu dolar vzrostl o 0,6 procenta na 120,53 JPY. Během dne se vyšplhal až na 120,73 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od dubna 2003, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK