Koruna je s kurzem 28,84 Kč/EUR nejsilnější v historii

02.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. prosince (ČTK) - Česká měna je k euru nejsilnější v historii, krátce po 9:00 prolomila hranici 28,85 Kč/EUR. Koruně se tak podařilo překonat rekord z července 2002 a posunout historické maximum na 28,84 Kč/EUR. Na svých webových stránkách to uvedla společnost Patria.

Důvodem posílení koruny k euru je podle dealera ČSOB Miroslava Tuttera to, že trh je vůči české měně stále optimisticky naladěn. Příčiny pozitivní nálady spočívají v tom, že se daří celému regionu; navíc česká ekonomika vykazuje dobré výsledky, zlepšují se mezinárodní ratingy a čeká se i velký příliv přímých zahraničních investic.

Na dotaz, jestli koruna může posilovat ještě víc, Tutter řekl, že to je zatím těžké říct. "Koruna takto silná ještě nikdy nebyla, takže si nikdo neumíme představit, co bude dál dělat," řekl. Ovšem pokud by jihokorejská automobilka Hyundai dnes oznámila, že v ČR postaví svou novou továrnu, pak by česká měna podle něj mohla posílit až k 28,70 či 28,60 Kč/EUR.

"Koruna konečně prorazila rekord a myslím, že nyní už podle všech," řekl Tutter v narážce na to, že podle některých analytiků koruna rekord prorazila již v minulých dnech, když posílila nejprve na 28,92 Kč/EUR a následně na 28,88 Kč/EUR. Jiní včetně něj však za rekord považovali úroveň 28,85 Kč/EUR.

Mírně dnes posílil i dolar, který z otevírací hodnoty 24,67 Kč/USD zpevnil o čtyři haléře a kolem 9:20 stál na 24,63 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK