Dráhy plánují nákup desítek dalších nových příměstských vlaků

02.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. prosince (ČTK) - České dráhy plánují nákup desítek dalších nových příměstských vlaků, které postupně nahradí jednotky z 60. a 70. let. Na tiskové konferenci o tom informoval generální ředitel ČD Josef Bazala. V pražské aglomeraci bude v následujících letech potřeba asi 50 nových vlaků a na Ostravsku dalších 15. ČD nyní mají smlouvu s ČKD Vagonkou na dodávku 30 vlaků. V pátek převzaly 18. z nich.

Do konce roku získají ještě jeden vlak a v příštím roce dalších šest. Všech 30 vlaků budou mít dráhy v roce 2007. Každá ze souprav přijde řádově na 200 milionů korun. Vlaky ČD financují z vlastních zdrojů, nového programu ministerstva dopravy a z úvěrů od sdružení železnic Eurofima. Zřejmě v příštím roce by jednotky z ČKD Vagonky mohly získat modernější vizáž.

V okolí Prahy budou nové patrové vlaky jezdit v budoucnu jako tzv. průjezdné spoje přes centrum města, kde vytvoří obdobu rychlého vlakového spojení podobného například německému S-Bahnu. V příštích letech chtějí ČD rozšířit provoz příměstských vlaků na trase z Kolína přes Prahu do Berouna, z Nymburka přes Prahu do Benešova a z Prahy do Roudnice nad Labem. Nové jednotky budou zajišťovat ale také rychlé osobní spojení z Prahy do Kolína, Pardubic a Hradce Králové.

Také na Ostravsku ČD předpokládají nasazení vlaků na elektrifikovaných tratích přes město například do Českého Těšína, Opavy a Přerova.

O způsobu nákupu dalších několika desítek příměstských vlaků by se podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského mělo rozhodnout do konce roku. Kromě obnovy vozového parku příměstských vlaků v okolí Prahy a na Ostravsku uvažují ČD také o nákupu nových dvousystémových jednotek, které by zajišťovaly příměstskou dopravu na Brněnsku. Tam je síť napájena střídavým proudem, pro který nejsou současné jednotky z ČKD Vagonky vybaveny.

Příměstská železniční doprava přepraví denně 500.000 lidí, z nich 20 procent cestuje v pražské aglomeraci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK