Koruna po dosažení rekordu oslabila na 28,93 Kč/EUR

02.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. prosince (ČTK) - Česká měna poté, co ráno prolomila vůči euru hranici historického maxima a posílila až na 28,84 Kč/EUR, odpoledne mírně oslabila. Kolem 14:00 se obchodovala na 28,93 Kč/EUR, řekl Tomáš Vlk z Patria Online.

Ministr financí Bohuslav Sobotka agentuře Reuters v reakci na nový ranní posílení koruny a prolomení maxima z července 2002 řekl, že česká měna je podle něj poněkud nadhodnocena a že proto v příštích týdnech čeká korekci.

Podle analytika Patria Finance Davida Marka ale posílení není tak dramatické, jak by se mohlo na první pohled zdát. Například v prvním čtvrtletí letošního roku byla odchylka reálného kurzu od dlouhodobého trendu vyšší než nyní, řekl.

"Zjednodušeně se dá říci, že koruna nyní předbíhá svůj osud asi o půl rok," řekl Marek. Z každého posílení kurzu koruny se podle něj mohou těšit firmy i domácnosti využívající dovezené zboží. Důležité ale je, aby koruna neposilovala rychleji, než dovoluje předstih zvyšování ekonomické výkonnosti České republiky před eurozónou, upozornil analytik.

Hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán řekl, že korunu by mohly v příštím týdnu oslabit výsledky zahraničního obchodu ČR za říjen. ČSÚ je zveřejní v úterý a Česká spořitelna očekává, že se bilance proti září zhorší. "Prognózované zhoršení by mohlo vést k oslabení koruny nad 29 Kč/EUR. Pokud se to nepodaří v úterý obchodní bilanci, podíváme se ke konci příštího týdne pravděpodobně k 28,50 Kč/EUR," dodal Kotlán.

Dlouhodobě je s posilováním koruny třeba podle analytiků počítat. Při rychlém růstu ekonomiky a postupné změně cenových hladin ČR a eurozóny je tento vývoj velmi pravděpodobný, řekl Marek. "Podle našeho odhadu by na konci příštího roku mohl kurz prolomit hranici 28 korun za euro," dodal.

Do režimu směnných kurzů ERM-2, který je předstupněm zavedení eura, by pak ČR mohla vstupovat v polovině roku 2007 s kurzem zhruba 27,50 Kč/EUR, doplnil Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK