MfD: Mošnovská zóna je téměř připravena pro Hyundai

03.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 3. prosince (ČTK) - Průmyslová zóna v Mošnově na Novojičínsku je téměř připravena pro velkého investora. Informuje o tom moravskoslezská příloha Mladé fronty Dnes. Výkupy pozemků jsou tam z 99 procent připraveny, navíc by průmyslové zóně nemusely na rozdíl od Nošovic na Frýdecko-Místecku ustoupit žádné obytné domy. Mošnovská zóna je záložní variantou pro jihokorejskou společnost Hyundai Motor Company, která chce postavit v Evropě továrnu na výrobu 300.000 aut ročně.

"Sledujeme jednání o přípravě průmyslové zóny v Nošovicích jako ostříži. Jsme připraveni," řekl listu starosta Mošnova Roman Máca.

Výkupy pozemků směřující k tomu, aby Mošnov mohl nabídnout ucelenou plochu 200 hektarů nebo ještě o něco více, jsou podle náměstka ostravského primátora Petra Kajnara téměř u konce. Pokud se Hyundai usadí v Nošovicích, pak by mošnovská zóna mohla být připravena pro subdodavatele právě pro Hyundai. Obyvatelé Mošnova zónu podle Kajnara sami chtějí. Pokud by korejský investor zamířil do Mošnova, neuvažuje se zatím podle něj o tom, že by každá rodina dostala finanční kompenzace výměnou za potíže při stavbě továrny.

Průmyslový areál by vznikl na okraji Mošnova, ve směru trasy od Příbora do Ostravy po levé straně těsně před prvními domy vesnice.

Sedmá největší automobilka na světě Hyundai Motor Company uvedla, že favoritem pro její továrnu za 35 až 40 miliard korun je Česká republika. Vedle Nošovic na Frýdecko-Místecku jsou ve hře také průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku a v Holešově ve Zlínském kraji. Viceprezident korejské automobilky Hyundai přijede podle serveru Euro Online začátkem příštího týdne do ČR jednat o automobilce. Před nedávnem si pozemky v Česku prohlížel osobně nejvyšší šéf Hyundai.

V Nošovicích jsou pozemky pro zónu připraveny z 95 procent, vlastníci zbylé půdy zatím odmítají prodat. Kvůli průmyslové zóně by se muselo vystěhovat ze svých rodinných domů 22 nošovických rodin. Vedení kraje slíbilo v případě příchodu Hyundai obyvatelům Nošovic a Nižních Lhot stotisícovou kompenzaci a další pomoc vesnici, například při stavbě silnic a chodníků.

Svou půdu pro budoucí průmyslovou zónu v Nošovicích odmítá prodat vedle několika starousedlíků i místní zemědělské družstvo. Na rozhodnutí, zda prodají, či neprodají pozemky, mají zemědělci necelý týden. Rozhodujícím dnem bude 8. prosinec, kdy zasedá meziresortní komise pod vedením ministerstva průmyslu a obchodu, která by měla posvětit finance určené na výkup pozemků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK