Paroubek odhaduje letošní schodek mezi 30 až 40 miliardami Kč

03.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 3. prosince (zpravodaj ČTK) - Český premiér Jiří Paroubek odhaduje, že hospodaření státního rozpočtu skončí v letošním roce schodkem 30 až 40 miliard korun. Paroubek to novinářům řekl v Bratislavě, kde se zúčastnil sněmu opozičního Směru-sociální demokracie. Premiérův odhad je optimističtější než předpoklad ministerstva financí, které tento týden připustilo, že schodek rozpočtu nakonec skončí deficitem zhruba 50 miliard Kč.

Původní plán, který schválili poslanci, přitom počítá pro letošní rok se schodkem 84 miliard korun. Na konci listopadu přebývalo ve státní pokladně 200 milionů korun.

Konečný schodek rozpočtu by však letos mohl ještě narůst. ČR totiž možná zaplatí garanci České národní bance. Prezident Václav Klaus ale zatím nepodepsal zákon o dluhopisovém programu, který by takovou platbu umožnil. Pokud ale deficit rozpočtu bude nižší než plánovaný, zbylé peníze budou směřovat do rezerv, které budou využity v příštím roce.

Premiér v Bratislavě rovněž obhajoval vývoj české ekonomiky za vlády ČSSD. "Můžeme říci, že hospodářství a celá společnost jsou ve velmi dobré kondici," řekl. Předpokládá, že hrubý domácí produkt by letos stejně jako v příštím roce měl růst o zhruba pět procent, za současného zlepšování obchodní bilance.

V příštím roce bude stát hospodařit s deficitem 74,4 miliardy korun, jak schválila v pátek sněmovna. Příjmy mají dosáhnout 884,4 miliardy a výdaje 958,8 miliardy korun. Ministr financí Bohuslav Sobotka však počítá s tím, že české ekonomice se bude dále dařit, což by mohlo vést k vyšším příjmům a nižším výdajům a tím i nižšímu schodku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK