Růst v sektoru služeb je v eurozóně nejvyšší za 16 měsíců

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 5. prosince (ČTK) - Odvětví služeb v zemích eurozóny v listopadu prokázalo nebývalou sílu a aktivita v něm vystoupila na nejvyšší úroveň za 16 měsíců. Index RBS/NTC, který tuto aktivitu měří, vystoupil na 55,2 z říjnové hodnoty 54,9 bodu. Analytici se domnívali, že index klesne na 54,8 bodu.

Příznivé údaje navazují na podobný průzkum v průmyslu, který vykazuje rovněž solidní růst. Údaje tak naznačují, že tempo růstu hrubého domácího produktu by mohlo být v zemích eurozóny v tomto čtvrtletí ještě vyšší než ve třetím čtvrtletí, kdy růst činil 0,6 procenta.

Index, který sestavuje výzkumná společnost NTC Research spolu s ústavem RBS, bere v úvahu názory asi 2000 firem. Ty působí v řadě odvětví, od letecké dopravy, přes restaurační zařízení až po finanční služby. Index nad 50 body ukazuje růst aktivity, pod ale klesne pod 50 bodů, signalizuje to pokles.

"Pro eurozónu se začíná vykreslovat velmi příznivý obraz," řekl hlavní ekonom NTC Chris Williamson. Podobný průzkum za Spojené státy bude zveřejněn odpoledne a ekonomové předpovídají, že index aktivity v listopadu klesl na 59 z říjnové hodnoty 60 bodů.

Evropská centrální banka minulý týden poprvé po pěti letech zvýšila základní úrokovou sazbu, která se z historického minima dvou procent dostala na 2,25 procenta. Prezident ECB Jean-Claude Trichet růst sazeb naznačil už v polovině listopadu, kdy průzkum aktivity mezi podniky teprve začínal.

Ekonom ústavu ABN Amro James Carrick upozorňuje, že podmínky v eurozóně jsou nyní odlišné než v roce 1999, kdy ECB začala naposledy zvyšovat úrokové sazby. Tehdy průzkumy ukazovaly, že je růst v eurozóně silnější než teď. ECB si za zvýšení sazeb minulý týden vyslechla kritiku z více stran.

Nejvýznamnější země eurozóny ale v listopadu zaznamenaly pokles indexu. V Německu se hodnota indexu snížila na 52,7 z 53,1 bodu, a podobně ve Francii hlavní index klesl na 56,5 z říjnových 56,6 bodu. Výrazné zlepšení zaznamenala Itálie, kde index vzrostl na 54,6 z 52,8 bodu a dostal se nejvýše za 14 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK