Klaus: Rozpočtem nejsem nadšen, deficit je zbytečně vysoký

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. prosince (ČTK) - Prezident Václav Klaus není nadšen státním rozpočtem na příští rok, který Poslanecká sněmovna v pátek schválila s deficitem 74,4 miliardy korun. Podle něj má rozpočet při současném vysokém tempu růstu ekonomiky zbytečně vysoký schodek. Mohl být značně snížen, či mohl být sestaven vyrovnaný rozpočet, řekl Klaus na konferenci Perspektivy české ekonomiky pořádané týdeníkem Euro.

"Nejsem nadšen takovým snadným schválením státního rozpočtu, jak jsme viděli minulý týden, se zbytečně vysokým deficitem v evidentně rostoucí ekonomice, kde ten deficit nebyl vůbec potřeba," uvedl Klaus. Podle něj je jasné, že je míněn jako jisté předvolební dárečky. "Teď byla šance, aby deficit byl vynulován, nebo radikálně, dramaticky snížen," doplnil.

Schválený rozpočet předpokládá na příští rok příjmy 884,4 miliardy korun při výdajích 958,8 miliardy korun, schodek má činit zhruba 2,4 procenta HDP. Na letošní rok sněmovna schválila rozpočet s deficitem téměř 84 miliard. Podle odhadů ministerstva financí bude však letošního schodek zhruba 50 miliard. Premiér Jiří Paroubek uvedl, že jej odhaduje na 30 až 40 miliard korun.

Klaus před několika desítkami předních českých podnikatelů hovořil také o potenciálu růstu české ekonomiky i zemí Evropské unie. Ty rostou v posledních letech v průměru jedno až dvouprocentním ročním tempem. "Troufal bych si tvrdit, že to není náhoda, že to není dočasný jev," uvedl. Doplnil, že státy unie mají ekonomický potenciál omezený kvůli svému socioekonomickému systému.

Podle něj není cestou k prosperitě regulace, standardizace či homogenizace lidských aktivit. "Komparativní výhodou by mohlo být nemít tento socioekonomický systém," uvedl Klaus k české ekonomice. Jiná možnost docílení rychlejšího tempa ekonomického růstu podle Klause není. Pomoci nemohou plány, jakým je například Lisabonská strategie, v jejímž rámci se státy EU chtěly stát do roku 2010 nejvýkonnější ekonomikou světa, řekl prezident.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK