Cena ropy se po delší přestávce dostala zpět nad 60 dolarů

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 5. prosince (ČTK) - Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) po delší době vystoupila nad 60 dolarů. Naposledy byla na této úrovni začátkem listopadu. Za novým růstem stojí hlavně chladné počasí na severovýchodě USA.

Barel ropy WTI se prodává za 60,04 USD a je o více než procento dražší než v pátek. Na rekordu se ropa ocitla na konci srpna, kdy vystoupila na 70,85 USD. Tehdy trh reagoval hlavně na vlnu hurikánů v USA, která značně narušila těžbu.

V posledním cyklu poklesu ceny se barel americké ropy dostal až k hranici 55 dolarů, zatímco severomořská ropa Brent klesla zhruba na 54,50 USD. Nyní Brent stojí téměř 58 dolarů.

Cenu ropy nyní silně ovlivňuje počasí. Na severovýchodě USA se spotřebovává asi 80 procent topného oleje, který Spojené státy potřebují. Vzhledem k tomu, že se v této části USA ochlazuje a domácnosti topný olej využívají k vytápění, poptávka po něm silně roste.

"Býci jsou zpět na trhu, a to se zatím jen trochu ochladilo," reagoval na vzestup ceny analytik trhu energií ve společnosti Purvin & Gertz Victor Shum. Býkem se označuje dealer, který spoléhá na další růst cen. Opakem je medvěd, který věří, že trh bude klesat.

V USA byl abnormálně teplý podzim, díky němuž klesala poptávka po topném oleji a spolu s ní i cena ropy. O víkendu však začalo sněžit a meteorologové předpovídají, že lze očekávat první velkou sněhovou bouři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK