Airbus získal kontrakt na dodávku 150 letounů Číně

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 5. prosince (zpravodaj ČTK) - Smlouva na dodávku 150 letounů Airbus A 320 Číně byla podepsána v Paříži u příležitosti návštěvy předsedy čínské vlády Wen Ťia-paa ve Francii. Hodnota kontraktu je údajně devět miliard dolarů (225 miliard korun).

Podpisu předcházela nedělní návštěva čínského premiéra v provozech Airbusu v Toulouse, kde byl podepsán protokol předpokládající výstavbu montážní linky letadel Airbus v Číně. Francouzská média označují tento protokol za protihodnotu, na kterou musel Airbus přistoupit, chtěl-li kontrakt získat.

Dodávka je nejvýznamnější, jaké dosud Airbus v Číně dosáhl. Evropský výrobce doufá, že mu to pomůže k hlubšímu průniku na čínský trh, který dosud ze 60 procent ovládá americký Boeing. Čínská potřeba nových letounů v příštích dvaceti letech se odhaduje na víc než 2000 strojů.

Smlouva byla podepsána za přítomnosti Wen Ťia-paa a jeho francouzského kolegy Dominiqua de Villepina. Čínský premiér byl předtím přijat francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem. Při jednání byly na pořadu i politické otázky, ale návštěvě celkově dominuje ekonomika.

Francouzsko-čínská obchodní výměna se sice loni zvýšila o 22 procent na 21,8 miliardy eur, ale francouzský deficit v obchodu s Čínou dosahuje 11,2 miliardy. Francie se na dovozu do Číny podílí jen 1,4 procenta, a je tak na 15. místě.

Francouzský zájem se nyní soustřeďuje hlavně na jaderné elektrárny, kterých chce Čína v příštích desetiletích postavit až 30. Hodnota jedné je zhruba dvě miliardy eur. Francouzský výrobce Areva zde bojuje o místo s americkým Westinghousem.

Čínská vláda měla rozhodnout koncem letošního roku, ale odsunula to na první pololetí 2006 se zřejmým cílem dosáhnout nižší ceny. V sobotním rozhovoru pro francouzský list Le Figaro Wen Ťia-pao řekl, že Čína "doufá, že Francie bude moci udělat výhodnější nabídky".

Čínský premiér navštíví ve Francii také továrnu na výrobu vrtulníků Eurocopter a firmu Alcatel, která se zabývá i výrobou satelitních zbraňových systémů.

Francie se v rozporu s některými dalšími západními zeměmi zasazuje o ukončení embarga Evropské unie na vývoz zbraní do Číny, zavedené po krvavém potlačení studentských demonstrací za demokracii v roce 1989. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí označil minulý týden toto embargo za anachronismus a Wen Ťia-Pao v Le Figaro řekl, že tato otázka "bude vyřešena", stejně jako přiznání tržního charakteru čínského hospodářství Evropskou komisí.

Ve středu odlétá Wen Ťia-pao na Slovensko, pak navštíví Českou republiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK