Klaus: Česku chybějí vlastní kritéria pro vstup do EMU

05.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. prosince (ČTK) - České republice chybí podle prezidenta Václava Klause jasné vymezení vlastních podmínek či kritérií výhodnosti vstupu do Evropské měnové unie (EMU). Čeští politici a někteří ekonomové se podle Klause pouze odvolávají na podmínky unie formulované tzv. maastrichtskými kritérii. Česká republika by si však měla sama stanovit podmínky, za kterých by pro ni bylo výhodné do měnové unie vstupovat, řekl prezident na konferenci pořádané týdeníkem Euro.

"Pořád hledám nějaké šťavnaté slovo, protože to 'českých' se mi proti tomu 'maastrichtských' nezdá dobré," uvedl s odkazem na kritéria, která evropské státy pro vstup do EMU přijaly v roce 1991 na zasedání v nizozemském Maastrichtu.

To jsou však podle Klause kritéria EU a Česká republika by měla mít jasno o vlastních podmínkách. "Ta naše poděbradsko- berounská nebo liberecká, či českolipská kritéria by měla naopak říci úplně odlišnou věc. Ne, zda my svoji přítomností budeme, či nebudeme kazit eurozónu. My musíme říci, nakolik, kdy a za jakých podmínek je pro nás přijetí do eurozóny výhodné," uvedl Klaus.

Česká kritéria by měla podle Klause obsahovat porovnání výnosů a nákladů vyplývajících ze členství v eurozóně. "Seriozní analýzu musí někdo udělat," uvedl prezident.

Mezi maastrichtská kritéria vstupu do EMU patří ukazatel veřejné zadluženosti, která nemá převýšit 60 procent HDP, inflace nemá být výše než 1,5 procentního bodu nad průměrem tří zemí EU s nejnižší inflací. Dlouhodobé úrokové sazby by neměly být výše než dvě procenta nad průměrem tří zemí EU s nejnižšími úrokovými sazbami a deficit veřejných rozpočtů nemá ročně přesahovat tři procenta. Pátým kritériem je dvouleté členství v Evropském mechanismu směnných kurzů ERM-2 před samotným přijetím měny.

Jednotná evropská měna by měla v České republice platit od roku 2010. Tento plán před dvěma týdny schválila vláda. Do směnného režimu ERM-2 by země podle ministerstva financí měla vstoupit v roce 2007. Ze zbylých čtyř maastrichtských kritérií Česká republika v současné době plní tři, výjimkou je schodek veřejných rozpočtů.

Před více než týdnem do ERM-2 vstoupilo Slovensko, přijetí eura plánuje na rok 2009. Estonsko, Litva a Slovinsko chtějí přijmout společnou měnu o dva roky dříve. V roce 2008 tak plánuje učinit Kypr, Lotyšsko a Malta. Tyto země už členy mechanismu ERM-2 jsou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK