Splátkové firmy: Hitem letošních Vánoc jsou plazmové televize

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Také letos se v prosinci pod stromeček na splátky nejvíce nakupuje spotřební elektronika, hitem letošních Vánoc jsou plazmové a LCD televizory. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími splátkovými firmami. Zájem je ale podle nich i o nákup některých netradičních produktů, jako jsou třeba hudební nástroje nebo zabezpečovací systémy.

Dlouhodobý trend, podle něhož se během roku nakupuje na splátky více bílá technika (ledničky, pračky) a před Vánocemi hnědá technika (televizory, HiFi věže, DVD), potvrzuje podle GE Money Multiservis i letošní sezona. "Tradičním předvánočním zbožím jsou mobilní telefony. Za hit letošního roku je ale možné označit zejména plazmové televize a LCD televize, vysoký zájem je i o videokamery a DVD rekordéry. Mezi hlavní důvody zájmu o tyto produkty patří jejich výrazné zlevnění během posledního roku," uvedl předseda představenstva GE Money Multiservis Jiří Pathy.

Vzhledem ke značnému poklesu cen moderních technologií letos vzrostla poptávka po televizorech s plazmovou nebo LCD obrazovkou a dále po DVD a domácích kinech, souhlasila mluvčí Home Credit Andrea Dobšíková. Atraktivními dárky pro mladé jsou podle ní i MP3 přehrávače, discmany a digitální fotoaparáty.

Z méně častých produktů zaznamenala Home Credit také zvýšený zájem o zabezpečovací systémy a lze předpokládat poptávku po financování zimních dovolených, podotkla Dobšíková.

Pomocí produktů Multiservisu se podle Pathyho platí i v prodejnách nabízejících méně tradiční zboží, například šicí stroje nebo hudební nástroje. "Pečlivě vyhodnocujeme případný zájem spotřebitelů o poskytování úvěrů v oblastech jako je například financování svateb nebo oprav automobilů," poznamenal.

Hlavní sezona splátkového prodeje bývá před Vánocemi, avšak největší firmy v oboru zvýšily objemy obchodu o desítky procent již v letošních prvních třech čtvrtletích. V tomto roce je prý patrný trend nákupu dražších výrobků s pomocí úvěru. Podíl neplatičů se podle splátkových firem nezvyšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK