MPO zmínilo využití dalších lokalit pro těžbu uhlí na severu Čech

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Kvůli úbytku domácích zdrojů uhlí a rostoucí závislosti na dovozech uvažuje ministerstvo průmyslu a obchodu o využití dalších těžebních lokalit v severních Čechách. Vyplývá to z vyhodnocení státní energetické koncepce, které dnes posoudí vláda. Proti otevírání nových uhelných dolů protestovali ekologové.

"Vedle vyřešení územních ekologických limitů je také žádoucí aktivněji otevřít otázku případného budoucího využití rezervních lokalit hnědého a černého uhlí," píše MPO v materiálu, který má ČTK k dispozici.

Ekologické Hnutí Duha k tomu uvedlo, že by si otevření zvažovaných dolů vyžádalo zbourání asi 20 obcí. Podle mluvčího MPO Iva Mravinace to jsou však spekulace. Ministerstvo jen otevírá debatu nad budoucími zdroji energie v České republice, ve které preferuje maximální nezávislost na dovozech, řekl.

Podle Hnutí Duha přicházejí pro novou těžbu v úvahu například tři území na úpatí Krušných hor, konkrétně Bylany jihozápadně od Mostu, Podlesice-Veliká Ves jižně od Kadaně a Zahořany, rovněž jižně od Kadaně. Podle Romana Klecknera z Hnutí Duha ministr Milan Urban před více než rokem hovořil o přehodnocení limitů. "Dnes už je natvrdo řeč o bourání Horního Jiřetína a Černic a pro změnu se má otevřít otázka těžby pod dalšími asi 20 obcemi. Kraj musí v územním plánu jednou provždy potvrdit pevné hranice rozšiřování dolů," sdělil v tiskovém prohlášení.

Zástupci těžebních firem Mostecká uhelná (MUS) a Severočeské doly (SD) uvedli, že o otevření dalších povrchových dolů neuvažují. "Lokality Bylany u Mostu, Podlesice-Veliká Ves a Zahořany jižně od Kadaně na Chomutovsku jsou součástí studie, která před 30 až 50 lety zmapovala, kde všude na území Československa se nacházejí zásoby uhlí. V posledních deseti až 15 letech se však o zpřístupnění dalších dobývacích prostor nemluvilo," řekl ČTK generální ředitel SD Vratislav Vajnar.

Podle Mravinace stát žádné vesnice bourat nebude a bude respektovat přání místních obyvatel. "Pokud nebude dosaženo společenské dohody o využití fosilních zdrojů, přijde aktualizace energetické koncepce, která bude podporovat maximalizaci energetické nezávislosti a jadernou energetiku," uvedl.

Premiér Jiří Paroubek nedávno řekl, že vláda by o ekologických limitech na těžbu uhlí měla rozhodnout v horizontu týdnů. Prolomení limitů by postihlo Horní Jiřetín a Černice na Mostecku. K odpůrcům tohoto kroku se nedávno připojil bývalý prezident Václav Havel, který zaslal premiérovi v tomto duchu dopis. Petici za jejich zachování podepsaly tisíce lidí z obcí a měst po celé zemi. Proti rozšiřování těžby uhlí se postavil i ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Případné zrušení vládního usnesení o limitech z roku 1991 by však podle premiéra neznamenalo, že se bude za jejich hranicemi těžit. "Po případném zrušení limitů vládou se k problematice musí vyjádřit zastupitelé Ústeckého kraje a zejména obyvatelé těžbou ohrožených obcí. S nimi se společnost Mostecká uhelná musí dohodnout," uvedl dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK