Americké průmyslové akcie rostou, technologický sektor slabší

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 14. prosince (ČTK) - Americké akcie se během středečního dopoledne vyvíjely nejednotně. Zatímco průmyslový sektor rostl díky firmám Boeing a Honeywell, technologické akcie oslabovaly kvůli zhoršenému hodnocení firmy Apple Computer.

Dow Jonesův průmyslový index v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SEČ, zpevnil o 0,4 procenta na 10.867 bodů. Index technologického trhu Nasdaq naopak oslabil o 0,3 procenta na 2258 bodů.

Investoři se po úterním zvýšení úroků a náznaků ukončení tohoto procesu v příštích měsících zaměřili na sektory, které by si příští rok mohly vést nejlépe. Jako nejslibnější vyhodnotili vyhlídky tradičních odvětví průmyslu. Sázejí na to, že firemní sektor měl vesměs vysoké zisky a bude se poohlížet po nahrazení zastarávající techniky.

Výrobce letadel Boeing posílil o jedno procento díky zprávě o zakázce australské letecké společnosti Qantas na 65 letadel 787 Dreamliner. Honeywell, největší světový producent letecké elektroniky, zpevnil o 4,5 procenta s pomocí zlepšeného výhledu zisku pro příští rok. Akcie obou firem jsou součástí Dow Jonesova indexu.

Akcie Apple Computer klesly o tři procenta a strhly dolů celý trh Nasdaq. Investoři reagovali na to, že investiční banka Bear Stearns zhoršila investiční hodnocení firemních akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK