EK: Při veřejných zakázkách Lesů ČR nebyly dodrženy předpisy EU

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL/PRAHA 14. prosince (ČTK) - Podle Evropské komise nebyly při zadávání veřejných zakázek státním podnikem Lesy ČR se vší pravděpodobností dodrženy předpisy EU. Komise to uvedla na dotaz ČTK. Podle zdroje z komise jsou Lesy ČR smluvním partnerem ve smyslu příslušné směrnice EU a vztahují se na ně tudíž pravidla o veřejných zakázkách. Vyplývá z toho, že vypsání tendrů mělo být komisi notifikováno.

Komise požádala české orgány o vyjádření. Ty mají na odpověď dva měsíce. EK zahájí řízení pro porušení práva v případě, že by odpověď nebyla uspokojivá, sdělila komise ČTK.

Server Euro Online dopoledne napsal s odvoláním na lesnickou firmu CE WOOD, že komise kvůli tendrům Lesů ČR řízení pro porušení práva EU s Českem již zahájila. CE WOOD byla v minulosti významným dodavatelem lesnických prací pro Lesy ČR a na tendry si u EK stěžovala. CE WOOD v prvním kole tendrů letos na jaře neuspěla, následného druhého se nezúčastnila.

Ministerstvo zemědělství, Lesy ČR a antimonopolní úřad se k případu zatím nevyjádřily, protože nemají k dispozici oficiální stanovisko komise. Podle Lesů ČR však zatím nadále zůstává v platnosti poslední pravomocné rozhodnutí antimonopolního úřadu z letošního července, podle něhož Lesy ČR zadavatelem veřejných zakázek podle příslušného zákona nejsou.

Lesy ČR zastávají názor, že se na ně zákon o veřejných zakázkách nevztahuje. "Sami jsme několikrát příslušné státní instituce žádali o jasný názor, jak v této oblasti postupovat. Zákon totiž podle právníků připouští u některých státních podniků dvojí výklad," řekla již dříve mluvčí podniku Alexandra Křižková. Lesy ČR dosud o zakázkách v řádu miliard korun na práce v lesích rozhodovaly podle vlastních pravidel.

Tendry, které zavedlo nové vedení Lesů ČR jmenované bývalým ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem, kritizuje pro neprůhlednost i Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství. Lesnická veřejnost kritizovala nedostatečnou odbornost některých vítězných firem, chybějící certifikace, upřednostňování začínajících firem před zkušenými a podobně. Regulérnost výběru dodavatelů lesních prací přezkoumává také Úřad pro hospodářskou soutěž.

Výběrovými řízeními a novými smlouvami chtějí Lesy ČR získat větší podíl ze zisku z obchodování se dřevem. Do budoucna by chtěly samy obchodovat asi se 40 procenty dřeva vytěženého ve státních lesích, zatímco před tendry to bylo jen šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK