Lidé jsou převážně proti stavbě nových jaderných elektráren

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VÍDEŇ 14. prosince (ČTK) - Většina dotazovaných občanů v 18 zemích světa odmítá výstavbu nových jaderných elektráren, ale na druhé straně není proti využívání stávajících až do konce jejich životnosti. Vyplývá to z průzkumu uskutečněného ve vybraných zemích na všech pěti obydlených kontinentech, který ve Vídni zveřejnila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

"V průměru 62 procent dotázaných zastává názor, že existující jaderné reaktory mají být dále využívány, ale 59 procent odmítá výstavbu nových atomových elektráren," cituje agentura AFP z průzkumu MAAE, při němž bylo dotazováno 18.000 osob ve všech částech světa.

Tyto poznatky přicházejí v době, kdy energii z jádra rychle a odhodlaně rozvíjejí asijské země a návrat k ní připravují i některé státy Evropy a USA. Pouze v Jižní Koreji ale průzkum MAAE, která je orgánem OSN, zjistil nadpoloviční souhlas s výstavbou nových reaktorů.

Inspekce MAAE v existujících jaderných elektrárnách považuje za účinné pouze 29 procent dotázaných, zatímco 46 procent má opačný názor. Riziko útoku na nějaké jaderné zařízení považuje 54 procent za vysoké, 28 procent za nízké.

Průzkum uskutečnil institut Globescan v Argentině, Austrálii, Japonsku, Jižní Koreji, Jordánsku, Kamerunu, Kanadě, Francii, Indii, Indonésii, Maďarsku, Maroku, Mexiku, Německu, Rusku, Saúdské Arábii, Spojených státech a Velké Británii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK