Nájemné jde do závěrečného schvalování, digitalizace v lednu

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Návrh zákona o zvyšování nájemného čeká ve sněmovně už jen závěrečné hlasování. Zatím není jasné, jestli se odehraje v pátek nebo až příští týden. Ale zákon, který bude mít klíčový vliv na pravidla digitálního vysílání v Česku, bude sněmovna schvalovat zřejmě nejdříve v lednu.

Podle kompromisní verze, kterou podporuje vládní koalice, by se nájmy měly od 1. ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 14,2 procenta za rok, a to až do pěti procent tržní ceny bytu. Zákon se týká 17 procent bytů, zbylých 83 procent se nedotkne. Občanští demokraté a komunisté ale mají o normě jinou představu.

Majitelé domů aktuální návrh zákona o nájemném odmítají. Výše nájmů jim s výjimkou Prahy neumožní po skončení přechodného období pokrýt ani náklady na běžné opravy a údržbu. Sdružení nájemníků se současnou variantou návrhu zákona souhlasí.

Podoba zákona, který stanoví pravidla digitálního vysílání, je zatím nejasná, ve hře jsou stovky změn navržených poslanci. Základem jednání v kulturním výboru byl návrh, který ve spolupráci s ministerstvy informatiky a kultury předložil Ladislav Skopal (ČSSD). Počítá mimo jiné s tím, že televize Nova a Prima získají každá po dvou programech.

Sněmovna v prvém čtení projednala vládní návrh zákona o insolvenčních správcích. Konkurzní správce bude zřejmě muset být bezúhonný, mít vysokoškolské vzdělání a bude muset složit příslušné zkoušky.

Do druhého čtení poslanci pustili vládní návrh zákona o evropských družstevních společnostech. Fyzické a právnické osoby ze zemí Evropské unie by podle tohoto zákona mohly v budoucnu v Česku zakládat družstva.

Zastupitelstvo Zlínského kraje dnes v prvním kole projednávání uspělo s novelou vodního zákona. Pokud bude schválen, získaly by menší obce, které mají výjimku na vypouštění odpadních vod do vod povrchových, získaly čas na odkanalizování až do roku 2010. Podle dosavadního stavu výjimky platí do konce roku 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK