Japonské akcie opět výrazně klesly kvůli prudkému zpevnění jenu

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 15. prosince (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek opět výrazně oslabily a jejich hlavní index klesl o 1,4 procenta. Výprodej se nyní zaměřil na akcie vývozců, které srazil dolů prudký růst kurzu jenu. Investoři také pokračovali ve vybírání zisků z předešlého silného růstu celého trhu.

Hlavní index Nikkei 225 v závěru klesl o 1,36 procenta na 15.254,44 bodu. Navázal tím na středeční dvouprocentní propad, který byl nejhlubší za poslední dva měsíce.

Dvouprocentní růst japonského jenu poškodil nejvíce akcie automobilek. Toyota oslabila o 2,2 procenta a Honda ztratila 2,5 procenta. Obětí silného jenu byli rovněž technologičtí vývozci jako Canon nebo Sony.

Z velkých titulů nejvíce spadly akcie makléřské firmy Nikko Cordial. Ta ztratila 6,3 procenta po zprávě, že americká Citigroup prodá svůj šestiprocentní podíl na této společnosti. Pokles cen zlata zasáhl akcie producentů kovů jako Sumitomo Metal Mining.

Dolar utrpěl ve středu nejhlubší pokles k jenu za téměř čtyři roky a dnes zůstal slabý. Propadem americké měny se spustily likvidace jenových pozic, které vynesly japonskou měnu prudce vzhůru na většině parit. Dolar ve středu srazily vyhlídky na ukončení cyklu zvyšování úroků a později zpráva o dalším rekordním obchodním deficitu USA.

Ke konci tokijského obchodování byl dolar k jenu na 117,22 JPY po středečním závěru v USA na 117,33 JPY. K euru mírně zpevnil na 1,1983 USD z předchozích 1,1999 USD. Euro k jenu kleslo na 140,50 JPY ze středečních 140,78 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK