ÚOHS dal správci obřadní síně v Prostějově pokutu 900.000 korun

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO/OLOMOUC 15. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal společnosti .A.S.A. TS Prostějov za zneužití dominantního postavení pokutu 900.000 korun. Firma totiž odmítala od května do konce října 2004 provádět pro podnikatele Pavla Makového obřady posledního rozloučení. Tím uplatňovala rozdílné podmínky vůči jeho pohřební službě a konkurenci. Řekl to předseda úřadu Martin Pecina. Společnost se k rozhodnutí zatím nevyjádřila.

Závažnost přestupku proti zákonu spočívala podle Peciny zejména v tom, že nefér jednání bylo namířeno proti odběrateli služeb, který byl však současně konkurentem. .A.S.A. TS Prostějov je správcem obřadní síně ve městě, a provádí tak obřady posledního rozloučení jak pro pohřební služby, tak pro pozůstalé. "Účastník řízení tedy současně působí jako horizontální konkurent dalších pohřebních služeb, a také jim poskytuje služby provádění obřadu posledního rozloučení," vysvětlil Pecina.

Úřad zjistil, že pro klienty Pohřební služby Makový bylo zajišťování obřadů pro pozůstalé mnohem složitější. Zkomplikoval se jim termín, navíc museli vystavit plnou moc na zaměstnance firmy a tuto plnou moc notářsky ověřit. Museli hradit i faktury vystavené společnosti .A.S.A. TS Prostějov a proti klientům u konkurence například i zálohu za obřad.

"Zákazníkům Pohřební služby Makový vznikla nezdůvodněná újma materiální, ale i nemateriální," zdůvodnil Pecina výši pokuty pro .A.S.A. TS Prostějov. To vše se navíc dělo za nelehké životní situace pozůstalých.

"Společnost .A.S.A. TS Prostějov ani její majoritní vlastník, město Prostějov, se zatím k rozhodnutí ÚOHS nebude vyjadřovat. A to až do doby, než obdrží písemné rozhodnutí," řekla mluvčí radnice Jana Gáborová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK