Hornický penzijní fond se sloučí s fondem ČSOB Progres

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. prosince (ČTK) - Hornický penzijní fond, který koupila skupina ČSOB od skupiny OKD, se sloučí s penzijním fondem ČSOB Progres. ČSOB to sdělila s tím, že dokončením akvizice její skupina zaujme za Českou pojišťovnou, Credit Suisse Life and Pensions a Českou spořitelnou se 410.000 účastníků čtvrté místo na trhu penzijního připojištění.

"Naším záměrem je v budoucích několika měsících sloučit nový fond s penzijním fondem Progres," uvedl Petr Beneš, který má v ČSOB na starosti penzijní fondy. Sloučení podle něj povede ke zvýšení efektivity a úsporám. "S ohledem na vývoj ekonomiky, růst bohatství obyvatel a plánovanou penzijní reformu, považujeme trh penzijního připojištění za vysoce perspektivní a nadále hledáme možnosti k expanzi," dodal.

ČSOB nyní vlastní tři penzijní fondy. ČSOB Penzijní fond Progres a ČSOB Penzijní fond Stabilita jsou rozděleny podle investiční strategie. Oba fondy ČSOB spravují klientská aktiva, která dohromady přesahují 11 miliard Kč. Hornický PF, který má 16.000 klientů, přinese pod správu skupiny další zhruba miliardu korun.

Fond ČSOB Stabilita je určený klientům vyšší věkové kategorie, kteří preferují kratší dobu spoření a pravidelné stabilní výnosy. Naopak Progres je zaměřený na mladší klienty, kteří chtějí peníze ukládat déle a dlouhodobě očekávají vyšší výnos. Fond proto více majetku investuje do akcií a zahraničních dluhopisů. ČSOB začala důsledně rozlišovat odlišnou strategii fondů až v loňském roce.

Změna majitele se má dotknou pouze vlastnické struktury fondu. Klienti, které z velké části tvoří zaměstnanci OKD, prý žádnou změnu nezaznamenají. Skupina OKD bude podle svého vyjádření zároveň i nadále poskytovat svým zaměstnancům, kteří jsou klienty fondu, stejný příspěvek na penzijní připojištění jako dosud.

ČSOB nabídla za Hornický fond podle informací týdeníku Euro 233 milionů korun. Tendru se zúčastnily také Česká spořitelna, Credit Suisse Penzijní fond, Generali a skupina PPF, ale ČSOB je prý přeplatila.

Hornický PF loni zhodnotil vklady o 3,1 procenta. Zisk fondu se loni zvýšil o téměř 13 procent na 23,7 milionu korun. ČSOB Stabilita a Progres připsaly klientům za rok 2004 zhodnocení 4,3, respektive 5,3 procenta. Akciová společnost Hornický penzijní fond Ostrava vznikla v roce 1995. Jejím majoritním akcionářem byla OKD s 97 procenty akcií, zbytek vlastnili odboráři.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Dosud tak učinila třetina obyvatel ČR. Na trhu nadále pokračuje koncentrace, po sloučení Hornického PF s fondem Progres zůstane pouze deset z původních 44 fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK