Od ledna změní obyvatelé 565 obcí finanční úřady

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. prosince (ČTK) - Daně si budou někteří lidé od příštího roku vyřizovat jinde. Ministerstvo financí oznámilo, že se od ledna některým daňovým subjektům změní finanční úřad, ke kterému dosud patřily. Novinka se má týkat 565 obcí. Změna má sjednotit síť finančních úřadů se samosprávnými jednotkami, řekl mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Reforma samosprávných celků z roku 2003, která zrušila okresní úřady, přenesla podstatnou část jejich agendy na 205 obcí s rozšířenou působností. Právě jejich síti chce ministerstvo finanční úřady přizpůsobit. Daně si tak lidé budou moci vyřizovat v obci, kde řeší i jiné úřední záležitosti, a odpadne jim další cestování.

Osob, které jsou u finančních úřadů registrovány, se změna nebude týkat hned v lednu. Podle ministerstva se o datu změny místní příslušnosti včas dozví. Ti, kteří se na finančních úřadech registrovat nemusejí, budou pod nový úřad spadat automaticky od 1. ledna 2006. Do této skupiny patří především lidé, kteří mají příjmy jen ze závislé činnosti nebo vlastníci nemovitostí. Od Nového roku mohou na nový finanční úřad také ti, kteří dědili nebo prodali nemovitost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK