Škoda JS uzavřela s německou GNS čtyři kontrakty za miliardu Kč

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ 15. prosince (ČTK) - Čtyři kontrakty na výrobu 112 kusů kontejnerů na vyhořelé jaderné palivo za více než miliardu korun uzavřela plzeňská Škoda JS s firmou GNS z německého Essenu, která patří mezi tři největší prodejce kontejnerů v Evropě. Při dnešním předání 60. kontejneru pro jadernou elektrárnu Dukovany řekl to člen představenstva Škody JS Zbyněk Karpíšek.

Od června 2006 do roku 2009 dodá Škoda JS, respektive GNS celkem 53 železobetonových kontejnerů typu Constor pro litevskou jadernou elektrárnu Ignalina a dalších 34 kusů do Bulharska na elektrárnu Kozloduj. GNS dále odebere z Plzně 15 litinových zásobníků typu Castor, které jsou určeny pro německý Obrigheim.

Škoda JS nedávno podepsala další kontrakt na 25 kusů kontejnerů Castor pro druhý mezisklad v Dukovanech a už zahájila výrobu prvních dvou kusů. "Ty odebereme do června 2006, pětadvacátý kus v roce 2012," uvedl šéf projektu meziskladu Rudolf Beck z ČEZ. Podle něj jde o kontrakt v objemu stovek milionů korun. Dnes končící dodávka 60 kontejnerů pro první mezisklad, zahájená v prosinci 1995, přišla zhruba na dvě miliardy korun. "Dosud jsme nezaznamenali žádnou závadu nebo reklamaci škodováckého produktu," dodal Beck.

Výroba jednoho kusu trvá podle Karpíška pět měsíců a produkt je přímo z Plzně expedován konečnému zákazníkovi. "Ve druhé etapě bude Škoda JS vyrábět pro Dukovany nové typy castorů, kde už je modernější stínění a koš na palivové články. Tento škodovácký patent už byl licencován Státním úřadem pro jadernou bezpečnost."

Podle Becka už je v Dukovanech 59 škodováckých kontejnerů. ČEZ tam dokončil halu na 133 dalších zásobníků, která se bude zaplňovat do roku 2030, kdy končí životnost jaderné elektrárny.

"Díky zakázce pro Dukovany se nám daří uspět se škodováckými kontejnery po celém světě," uvedl vedoucí kanceláře GNS pro ČR Jürgen Canzler. Škoda JS, respektive GNS usiluje o dodávky 35 kontejnerů pro Temelín, která má být uzavřena do června 2006.

Škoda JS vyrobila za deset let pro GNS přes 200 kontejnerů do Evropy i USA za miliardy korun. "Díky tomu jsme se stali předním světovým výrobcem této komodity," uvedl Karpíšek.

Škoda JS se 740 lidmi, která je od července 2004 součástí ruské průmyslové skupiny OMZ z Moskvy, očekává třímiliardové tržby, což je o 500 milionů více než loni. Kontejnery licence GNS dosud tvořily čtvrtinu tržeb plzeňského podniku. Díky novým zakázkám to bude od příštího roku už jedna třetina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK