Patria: Při čtyřleté deregulaci by nájmy musely růst o 30 pct/rok

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. prosince (ČTK) - Při deregulaci, která by trvala čtyři roky, by se nájmy v regulovaných bytech musely v průměru zvyšovat o 30 procent za rok. Navrhovaný zákon o nájemném, který počítá s průměrným růstem nájmů o 14,2 procenta ročně, tak je pouze polovičním krokem k narovnání trhu nájemního bydlení. Uvádí to analýza společnosti Patria Finance, kterou má ČTK k dispozici.

"Hrozba prohry České republiky u Evropského soudu pro lidská práva je nadále aktuální," uvedl David Marek z Patria Finance. K evropskému soudu ve Štrasburku podali majitelé domů dosud kolem 3000 stížností. Uvádějí, že jim regulace nájmů neumožňuje pokrýt ani běžné náklady na údržbu nemovitosti. Situaci podle nich neřeší ani nový návrh zákona. V případě úspěchu odhadují, že republiku zažalují o desítky miliard korun.

"Roční ztráta majitelů bytů s regulovaným nájemným činí zhruba 21,6 miliardy korun," podotkl Marek. Částku lze podle něj v jistém smyslu považovat za náklady na sociální politiku vlády, kterou však platí majitelé domů. Měřítkem přitom není sociální potřebnost. Náklady na sociální dávky kompenzující růst nájmů by podle ekonoma byly výrazně nižší než částka prohraná ve Štrasburku.

Regulované nájemné, tak aby se dosáhlo rovnovážné úrovně na trhu, je podle Marka nutné v průměru zvýšit zhruba o 182 procent. V Praze by nájmy v regulovaných bytech měly růst v průměru o více než 200 procent, v případě Hradčan, Malé Strany, Starého a Nového Města o více než 500 procent.

Pomalá deregulace může podle hlavní ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové vést k většímu plošnému zdražení nájemného než regulace rychlá. "Majitelé bytů budou totiž chtít každý rok využít maximální zákonem povolené zvýšení nájemného. A to může vést k dočasnému přestřelení nájemného a zvýšení nad úroveň, která by odpovídala zcela tržnímu prostředí," uvedla Šichtařová. V rovnovážné výši by se pak nájemné ocitlo až během několika let.

"Naopak kdyby se deregulovalo okamžitě, pak by celý proces hledání 'správné výše' nájemného zřejmě byl rychlejší," dodala Šichtařová. Rychlou deregulaci proto považuje za efektivnější.

Ekonomové i realitní kanceláře odhadují, že v případě úplné deregulace by tržní nájmy klesly o třetinu až polovinu. "Například nájemné za 2+1 na Vinohradech v Praze, kde se cena pohybuje kolem 15.000 korun měsíčně plus poplatky, by mohlo klesnout až na 8000 korun za měsíc," uvedla již dříve ředitelka realitní kanceláře Mexx Reality Iva Cikánková.

Podle kompromisní verze návrhu zákona o nájemném, kterou podporují ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, by se nájmy měly zvyšovat v průměru o 14,2 procenta za rok od 1. ledna 2007 do roku 2010. Měly by růst až do výše pěti procent tržní ceny bytu. Sněmovna by mohla předlohu schvalovat již tento pátek, nebo až příští týden.

Sdružení nájemníků se současnou variantou návrhu zákona o nájemném souhlasí. Podle předsedy sdružení a poslance ČSSD Stanislava Křečka je to v tuto chvíli řešení, které nepoškodí práva nájemců. Pražská organizace Sdružení nájemníků ale s růstem nesouhlasí. Namítá, že zvyšování nájmů v metropoli je neúměrné a vyvolá sociální napětí.

Regulované nájemné se vztahuje zhruba na 750.000 bytů, což je téměř pětina bytového fondu. Soukromí majitelé vlastní asi 300.000 bytů, ostatní patří obcím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK