Koruna oslabila na 24,11 Kč/USD, k euru posílila na 28,92 Kč

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. prosince (ČTK) - Česká měna zpevnila k euru, ale poklesla vůči dolaru. K americké měně ztratila nakonec pět haléřů na 24,11 Kč/USD. Důvodem bylo posílení dolaru vůči společné evropské měně. Proti euru koruna naopak mírně posílila o několik haléřů na závěrečných 28,92 Kč/EUR. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Koruna se obchoduje bez velkého pohybu pod hranicí 29,00 Kč/EUR již po třetí den. "Po celou seanci domácí měna vzdorovala prodejnímu tlaku, který byl patrný na ostatních středoevropských trzích. Silná poptávka na úrovni 28,85 Kč/EUR brání koruně k dalšímu výraznějšímu posílení," uvedl analytik J&T Banky Lukáš Růžička.

Dolar se podle něj stabilizoval vůči evropským měnám, dále však ztrácel vůči asijským, hlavně japonskému jenu. "Hledat důvody pro momentální posílení dolaru připadá investorům jako hledat jehlu v kupce sena," podotkla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Až do Vánoc se již nečekají žádné významné domácí události, které by mohly obchodování s korunou ovlivnit. Trh tak bude podle ní hlavně pasivně sledovat poměrně dramatické dění na eurodolarovém trhu. "V poslední dekádě roku se velmi často kurz koruny k euru divoce rozkmitá, což je důsledkem snížené likvidity," upozornila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK